Támadásba lendül az EU, nagy pénzt bukhat Magyarország

Egy stadion árát kérheti vissza az EU, ha egyetértve az uniós csalás elleni hivatalával (OLAF) úgy találja, hogy súlyos svindlivel szerezte közvilágítási megbízásait az Elisos Zrt.
Komócsin Sándor, 2018. április 24. kedd, 08:45
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság megkezdte az egyeztetést a magyar hatóságokkal az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései körül súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF-jelentésről - adta hírül a Népszava. A testület az év elején kapta meg az OLAF jelentését.

A hivatal ellenőrei súlyos szabálytalanságokat tártak fel az Elios Zrt. 2009 és 2014 között uniós forrásokból kiírt és megvalósított 35 közvilágítási projektjének ellenőrzése során. 17 pályázat esetében úgy találták, hogy szervezett csalást követtek el a résztvevők.

Az egyeztetések elsősorban arról szólnak, hogy Magyarországnak mekkora büntetést kell fizetnie. Az OLAF a teljes támogatási összeg, azaz 13 milliárd forint (43,7 milliárd euró) megvonását javasolja. (Ez egy jobb focistadion ára.) Az Európai Bizottság csak akkor szokott 100 százalékos pénzügyi korrekciót érvényesíteni, ha a projekt megvalósítása során bizonyíthatóan csalás történt. Az egyeztetés hónapokig tarthat.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK