Bejött a sztrájk - végre pénzt kapnak a fogorvosok

Idén egyszeri kiegészítő juttatást, a jövő évtől pedig havi fix összegű díjemelést kapnak az alap- és szakellátást nyújtó fogorvosok - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.
Domokos László, 2019. október 28. hétfő, 11:11
Fotó: Shutterstock - Képünk illusztráció.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját forrásból még idén 4,44 milliárd forintos pluszforrást biztosít az egyszeri kiegészítő díjazásra, míg 2020-tól a jelenlegi havi 130 ezer forint helyett havonta 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak a közfinanszírozott fogászatok - mondta a miniszter az MTI beszámolója szerint.

Az elmúlt időszakban az alapellátásban dolgozó háziorvosi praxisok támogatása jelentősen nőtt, azonban ettől elmaradt a közfinanszírozott fogorvosok támogatása. Ezért döntött úgy a minisztérium, hogy ebben az évben a heti 30 órát dolgozó alapellátó fogorvosok és fogorvosi szakellátók 1,5 millió forint támogatást kapnak. Az ennél kevesebb heti rendelési időt vállalók időarányosan kevesebb pénzhez jutnak. A 2020. január 1-jétől esedékes havi fix rezsitámogatás összege 9,5 milliárd forint. Ez a jelenlegi támogatáshoz képest 250 ezer forintos havi többletet jelent.

A szakmai grémiumokkal folytatott hosszú egyeztetések után jutottak el a mostani lépésig, azonban a tárgyalások folytatódnak - mondta a miniszter.

A közfinanszírozott fogorvosi ellátás és az alapellátás más területeinek finanszírozása között nagyra nyílt az olló, és a mostani támogatás egy kicsit enyhíti a különbséget - tette hozzá Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Az egészségügyért felelős államtitkárság elfogadja azt, hogy a fogorvosi ellátórendszer az alapellátás teljes jogú résztvevője, és ezt a területet is ugyanolyan finanszírozás illeti meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.10.28 22:24

"Bejött a sztrájk - végre pénzt kapnak a fogorvosok"

Az utóbbi években kaptak vastagon. Mi volt régebben, amikor pl nem volt rezsitámogatás se (18 márciusától van)?
A medical onlinében 2 soronként jegyzik meg, hogy bezzeg a háziorvosok mennyit kapnak...
Nyilván jelentős költségeik vannak és azok emelkedtek is de én mégis a szokásos magyar irigységet látom a fő mozgatóerőnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.10.28 17:49

Akkor nem kérnek majd pénzt a körzeti fogorvosok pl egy tömésért? Egy lósz@rt mama!Ez is olyan fosch, mint az állami egészségügy többi része. Perkálsz a jövedelmedből is + fizetsz zsebbe,hogy ellássanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html