Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kisfaludy-program keretében 150 balatoni szálláshely kapott támogatást 21,5 milliárd forint értékben - hangzott el Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójának keddi sajtótájékoztatóján. A nyertesek kilétére ezúttal sem tért ki. A támogatói okirattal rendelkezők listájából azonban kiderül például: a Laposa Birtok Termelési és Szolgáltató Kft. 173,2 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a badacsonyi Kishableány Panzió létrehozására. A cég ügyvezetője és egyik tulajdonosa pedig Laposa Bence, aki a badacsonytomaji képviselő-testület tagja.

Az országosan ismert borász 2004-ben vette át a Laposa birtok igazgatását a szüleitől, 2014-ben pedig független indulóként lett tagja a képviselő-testületnek. Tavaly pedig több nagy elismerésben részesült Laposa Bence: Orbán Viktor miniszterelnök és Guller Zoltán adta át neki a turizmus legmagasabb szintű kormányzati elismerését, a Pro Turismo-díjat a Művészetek Palotájában, a Turizmus Summit 2018 konferencián. Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere pedig a város EKF (Európa Kulturális Fővárosa) nagykövetének kérte fel. A Laposa Birtok Kft.-nek is jó éve volt 2018: 370 millió forintos árbevétel mellett 31,5 millió forintos profittal zártak.

Azt pedig már korábban megírta a Napi.hu, hogy a Guller Zoltán által említett 21,5 milliárd forintnak legalább a felét, több, mint 10 milliárd forintot a kormánnyal jó és szoros kapcsolatot ápoló vállalkozások kapták a Kisfaludy programból. Például a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére nyert el 2,9 milliárd forintot a CDHT Hotel Projekt Kft., amely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Garancsi István (a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közös érdekeltsége.

A szántódi, ötcsillagos BalaLand hotel építésére pedig szintén 2,9 milliárd forintot vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Szántód BalaLand Family (SZBFamily) Ingatlanfejlesztő Kft. A cég Szepesi Richárdhoz köthető, akinek anyósa Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak.