Támogatást kaptak a PPP-s kollégiumok

Három határozatban, több mint 2 milliárd forintot csoportosított át a kormány a régi zene, a hagyományőrzés és a PPP-konstrukcióban épült egyetemi kollégiumok támogatására.
Németh Géza, 2019. április 21. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu

A historikus régizene játék és repertoár hazai és külföldi népszerűsítésének fellendítése érdekében végzett tevékenységére 190 millió forint támogatást kapott a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar az idei költségvetésből. Ezen túlmenően jövőre és 2021-ben is hozzájutnak ugyanekkora összeghez.

A kormány fontosnak tartja a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány hagyományőrző, ismeretterjesztő és tudományos tevékenységét, ezért az idei költségvetésből 350 millió forintot juttatott neki.

Mint ismert, a kétezres években több egyetemi kollégium épült Public Private Partnership (PPP) finanszírozási formában. Ezeket többnyire nem saját tőkéből, hanem devizahitelből építették a beruházók, így az évtized-fordulóra megugrottak ezek díjai. A kiváltásukat a parlament oktatási bizottsága 2012-ben 100-120 milliárd forintra becsülte. A kormány most 1 milliárd 751 millió forintot csoportosított át erre a célra a felsőoktatási intézményeknek. A pénz forrása a Maccabi Játékok sportinfrastruktúra fejlesztésére előirányzott összeg.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK