Támogatást kért a kormány az OECD-től

A magyar gazdaság tervezését középtávon segítő tartós stratégiai partnerség kialakítását kezdeményezte kedden a kormányzat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD). A kormány azt kéri az OECD-től, hogy a gazdaságpolitika minden területén lássa el Magyarországot a strukturális gazdaságpolitikai reformokkal kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokkal, bevált gyakorlatokkal és az új irányokra vonatkozó javaslatokkal.
MTI-Eco, 2010. november 23. kedd, 18:26
Fotó:

A fejlett ipari országokat tömörítő szervezet főtitkárának, Angel Gurríának és Orbán Viktor miniszterelnöknek múlt heti párizsi találkozóját követően Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte a szorosabb együttműködést az OECD-vel. A szervezet párizsi székházában Magyarországról rendezett első felsőszintű gazdaságpolitikai találkozón több minisztérium is képviseltette magát.

A 15 fős magyar delegációt vezető Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tanácskozás szünetében az MTI-nek elmondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a kormánynak az előző félévben meghozott intézkedéseivel sikerült a magyar gazdaságot 2012-ig stabilizálni.

A kérdés az, hogyan lehet a növekedést beindítani - hangsúlyozta az államtitkár, miután megfogalmazása szerint a kormány egyszerre a stabilitás és a növekedés mellett tette le a voksát, s az államháztartás stabilizálása után a hangsúly fokozatosan a növekedés irányába tolódik majd el.

Az államtitkár kiemelte, hogy az OECD segítségét elsősorban a jövő tavasszal elindítandó Növekedési és Stabilitási Programjához várja a kormányzat, amely a következő évek teendőit foglalja össze, egyebek mellett a versenyképesség és a növekedés elősegítésére.

A jelenleg kidolgozás alatt álló strukturális reformokat tartalmazó csomag a magyar gazdaság mérföldköve lesz az elkövetkező években a nemzetgazdasági minisztérium közleménye szerint. A kormány azt kéri az OECD-től, hogy a gazdaságpolitika minden területén lássa el Magyarországot a strukturális gazdaságpolitikai reformokkal kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokkal, bevált gyakorlatokkal és az új irányokra vonatkozó javaslatokkal - olvasható a tanácskozásról kiadott kommünikében.

Orbán Viktor múlt csütörtökön Párizsban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar kormány által készített "gazdaságpolitikai mixtúra" csak gondos elemzéssel fejthető meg. A miniszterelnök számít az OECD rendszeres időközi értékeléseire annak érdekében, hogy a szokatlan gazdaságpolitika állása mindig felmérhető legyen.

Cséfalvay Zoltán elmondása szerint az OECD-nek az a határozott álláspontja, hogy a válság után a fenntartható növekedésnek a korábbiakhoz képest új forrásai lesznek. Példaként említette a zöld növekedést, amely nem egyszerűen a környezetvédelmet jelenti, hanem komplex módon újfajta beruházásokat, foglalkoztatást és adónemeket is von maga után.

A munkamegbeszélésen szó esett a magyar adórendszer átalakításáról is, amelynek kapcsán Cséfalvay Zoltán kiemelte, hogy ezt mindig egészében érdemes vizsgálni. Nyilvánvalóan vannak olyan adók, amelyek a költségvetés helyzete miatt szükségesek, de olyan adókat is bevezettünk, amelyek már a növekedést segítik elő - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint az elő tanácskozáson számos olyan téma felmerült, amelyet később kisebb munkacsoportokban napi szinten vitathatnak meg egymás között a kormányzat és az OECD képviselői. Hidvéghi Balázs nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár hozzátette, hogy a felsőszintű találkozókat is rendszeresíteni szeretné a minisztérium, s a Növekedési és Stabilitási Program véglegesítése előtt a közös munka lezárásaként várhatóan 2011 februárjában Magyarországra látogat az OECD magas szintű szakértői küldöttsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vad007, 2010.11.24 00:04

Bevallom, lenyűgözőnek tartom ezeket a hihetetlen, elképesztő bakugrásokat, amiket a mai magyar "gazdaságpolitika" és egyáltalán a politika produkál.
Őszintén hálás lennék, ha valaki felvilágosítana, ugyan milyen logika mentén tekinthetők racionálisnak, és miféle koordináta-rendszerben nevezhetők előremutatónak azok a (bizonyára csak látszólag) homlokegyenest ellentmondó nyilatkozatok és cselekedetek, amikkel napjainkban elhalmoz bennünket parlamentünk és kormányunk. Példaként említeném talán Matolcsy úr mai bejelentését a jövő évben realizálódó "strukturális reformokról" (amelyeknek fontos eleme a nyugdíj- és egyéb járulékok csökkentése), pontosabban ennek viszonyát és a már véglegesnek tűnő fél százalékos nyugdíjjárulék-emeléshez. Vagy talán a nem éppen régi, de 5 évre visszaható 98 %-os adótörvényt (a jó erkölcs védelmében), és a szintén tegnap elfogadott új jogalkotási törvényt, ami (a jelenleg hatályban lévőhöz hasonlóan) határozottan megtiltja terhek visszamenőleges megállapítását ... (Egyelőre ennyi, de lenne még, ha ezeket megfejtettük.)

Ez az OECD-dolog a legújabb gyöngyszem. Eddig úgy tűnt, kormányunk nagyszabású és (Orbán saját értékelése szerint) kétes kimenetelű gazdasági kísérletbe kezdett, ahol mi vagyunk a fehér egerek. Sajátos, soha ki nem próbált ösvényekre vezet bennünket, mint egyedül üdvözítő útra. Ezen az úton pedig nem hallgatunk sem az IMF-re, sem másra, mert a tanácsaikon csak veszíthetünk ... Most meg mégis kívülállók tanácsát kérjük? Ráadásul azt, hogy az OECD "fejtse meg" a "magyar kormány által készített gazdaságpolitikai mixtúrát"? Hát ez megfejtésre szorul? Időközönkénti értékelésre? Kívülről? Hát hogy van ez?

Az OECD egyébként valóban következetes elméleti gazdaságpolitikai munkásságot folytat, talán megalakulása óta. Sejtésem szerint elsősorban a multinacionális vállalkozásokkal kapcsolatos irányelvei kelthették fel váteszi gazdaságpolitikusaink figyelmét. Ha már sikerült összerúgni a multikkal a port, valahogy jó lenne zöld ágra vergődni velük ... És ezen irányelvekben olyanok is vannak ám, mint "nemzeti bánásmód", meg "nemzeti értékrend", és egyéb, valahonnan nagyon ismerősen csengő fogalmak ...
De azért persze az OECD irányelvei sem lehetnek tökéletesek. Olyasmi is van ugyanis bennük, mint "a hazai vállalkozásokkal egyenlő elbánás", vagy "egyeztetés az érintettekkel" (a multikra vonatkozó döntések meghozatala előtt), amik kormányunk mai gyakorlata alapján aligha minősülhetnek követendőnek.

Félreértés ne essék: "több Sam többet lát" alapon örömmel üdvözlök minden építő gondolatot, minden jó tanácsot, akárhonnan érkezzen. Némi bizonytalanságot kelt azonban bennem, ha kormányunk kategorizál: az IMF tanácsa rossz tanács, az OECD tanácsa pedig jó. (Nyilván kár lenne belemenni a két szervezet tapasztalatai közötti nyilvánvaló különbségekbe, ugye?) Márpedig, ha netán arról van szó, hogy "jó tanács az, ami nekünk tetszik", akkor az OECD-kapcsolattól sem remélhetünk sokat.

Az OECD-tanácsok követésének lehet még egy sajnálatos következménye: ez a "ma-mást-teszünk-mint-tegnap" típusú, újabb és újabb meglepetéseket tartogató sajátos "nemzeti gazdaságpolitika" (egyesek szerint vak tapogatózás csúnya esésekkel tarkítva) bizonyos elemeiben visszaszürkülhet valami tankönyv-ízű, old-school "mixtúrává". Na, annyira talán nem lesz átlátható, megalapozott és gyakorlatias, mint mondjuk a Bajnai-kabineté, de távolról sem ilyen ámulatba ejtő, mint ma. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ennek tudnék örülni. Ezek után ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.11.23 21:01

Gratulálok!
Hajrá magyarook!
Hjará magyarország!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html