Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A fejlett ipari országokat tömörítő szervezet főtitkárának, Angel Gurríának és Orbán Viktor miniszterelnöknek múlt heti párizsi találkozóját követően Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte a szorosabb együttműködést az OECD-vel. A szervezet párizsi székházában Magyarországról rendezett első felsőszintű gazdaságpolitikai találkozón több minisztérium is képviseltette magát.

A 15 fős magyar delegációt vezető Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tanácskozás szünetében az MTI-nek elmondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a kormánynak az előző félévben meghozott intézkedéseivel sikerült a magyar gazdaságot 2012-ig stabilizálni.

A kérdés az, hogyan lehet a növekedést beindítani - hangsúlyozta az államtitkár, miután megfogalmazása szerint a kormány egyszerre a stabilitás és a növekedés mellett tette le a voksát, s az államháztartás stabilizálása után a hangsúly fokozatosan a növekedés irányába tolódik majd el.

Az államtitkár kiemelte, hogy az OECD segítségét elsősorban a jövő tavasszal elindítandó Növekedési és Stabilitási Programjához várja a kormányzat, amely a következő évek teendőit foglalja össze, egyebek mellett a versenyképesség és a növekedés elősegítésére.

A jelenleg kidolgozás alatt álló strukturális reformokat tartalmazó csomag a magyar gazdaság mérföldköve lesz az elkövetkező években a nemzetgazdasági minisztérium közleménye szerint. A kormány azt kéri az OECD-től, hogy a gazdaságpolitika minden területén lássa el Magyarországot a strukturális gazdaságpolitikai reformokkal kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokkal, bevált gyakorlatokkal és az új irányokra vonatkozó javaslatokkal - olvasható a tanácskozásról kiadott kommünikében.

Orbán Viktor múlt csütörtökön Párizsban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar kormány által készített "gazdaságpolitikai mixtúra" csak gondos elemzéssel fejthető meg. A miniszterelnök számít az OECD rendszeres időközi értékeléseire annak érdekében, hogy a szokatlan gazdaságpolitika állása mindig felmérhető legyen.

Cséfalvay Zoltán elmondása szerint az OECD-nek az a határozott álláspontja, hogy a válság után a fenntartható növekedésnek a korábbiakhoz képest új forrásai lesznek. Példaként említette a zöld növekedést, amely nem egyszerűen a környezetvédelmet jelenti, hanem komplex módon újfajta beruházásokat, foglalkoztatást és adónemeket is von maga után.

A munkamegbeszélésen szó esett a magyar adórendszer átalakításáról is, amelynek kapcsán Cséfalvay Zoltán kiemelte, hogy ezt mindig egészében érdemes vizsgálni. Nyilvánvalóan vannak olyan adók, amelyek a költségvetés helyzete miatt szükségesek, de olyan adókat is bevezettünk, amelyek már a növekedést segítik elő - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint az elő tanácskozáson számos olyan téma felmerült, amelyet később kisebb munkacsoportokban napi szinten vitathatnak meg egymás között a kormányzat és az OECD képviselői. Hidvéghi Balázs nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár hozzátette, hogy a felsőszintű találkozókat is rendszeresíteni szeretné a minisztérium, s a Növekedési és Stabilitási Program véglegesítése előtt a közös munka lezárásaként várhatóan 2011 februárjában Magyarországra látogat az OECD magas szintű szakértői küldöttsége.