Kedvezményes tamponadó bevezetését javasolják Magyarországon

Nemcsak a szegény, de a fejlett országokban is egyre inkább jelenlévő jelenség az úgynevezett menstruációs szegénység, vagyis amikor a társadalom széles rétegei nem engedhetik meg maguknak az intim higiéniai termékvásárlását. Adócsökkentést javasol a kormánynak az LMP.
Szabó Dániel, 2019. július 9. kedd, 13:44
Fotó: Getty Images

Az EU 2007 óta ad lehetőséget az ún. tamponadó, azaz bizonyos női egészségügyi termékek áfájának csökkentésére. A tagállamok fele élt is ezzel a lehetőséggel. A törvénymódosítás ezt a gyakorlatot kívánja bevezetni Magyarországon is, hiszen nemcsak az EU-államok között, hanem az egész világon Magyarországon a legmagasabb az alapvető női higiéniai termékek áfája. A törvényjavaslat ezért az egészségügyi betéteket és tamponokat a kedvezményes 5 százalékos áfa kulcs alá sorolja - írja általános indoklásában az LMP parlamenti frakciója, amely a javaslatot jegyzi.

A tervezet - melyet kedden terjesztettek az Országgyűlés elé - szerint a textil és nem ebből az anyagból készült betétekre és tamponokra, csecsemőpelenkákra és pelenkabetétekre, valamint a hasonló termékekre vonatkozna az általánosnál 22 százalékkal alacsonyabb kulcs.

Az EU egyébként lehetővé teszi, hogy a tagállamok az ilyen termékek esetében szelektív áfa-mértéket használjanak.

Július elején az Abcúg foglalkozott hosszabban a kérdéssel. Cikkükben azt írták, Magyarországon a nők harminc százalékát érintheti a menstruációs szegénység, és egyáltalán nem csak szegény falvakban fordul elő. Vannak, akik vattát használnak, mások zoknit vagy zsepigombocót, de ezzel fokozott fertőzésveszélynek teszik ki magukat, a szövődmény pedig akár meddőség is lehet.

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon több százezer ember él a létminimum alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.07.10 08:11

Persze csökkentsék az adót, de szerintem tévedés azt hinni, hogy ettől majd "menstruációs szegénység" érintettjei változtatni fognak szokásaikon. Kár rájuk hivatkozni, mikor többségük ezt választja inkább mintsem lemondjon pár doboz cigiről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html