Tanárok és diákok tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen

Az országos pedagógustiltakozást elindító Miskolcon 5 ezren, Budapesten 600-800-an tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen, emellett kilenc másik városban is tartottak szimpátiatüntetéseket. A tüntetések fő üzenete az volt, hogy elfogyott a tanárok türelme, az oktatást alapjaiban kellene újragondolni, a Klebelsberg-központot pedig meg kell szüntetni.
Index.hu, 2016. február 3. szerda, 20:26

Miskolcon hosszú sorban vonultak fel a tanárok és a diákok a Herman Ottó Gimnáziumtól. A miskolci Hősök terén a rendőrség becslése szerint már 5 ezren volta - írja az Index. A Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója rögtön a tüntetés elején egyértelművé tette: ők nem Soros György bérencei, ahogy a kormányzat és a kormány médiája nevetséges módon megpróbálja beállítani őket. Követeléseiket már 500 iskola és közel 30 ezer magánszemély támogatja. Még csak nem is a pedagógusok rossz helyzete miatt tüntetnek elsősorban, hanem a diákok jövője érdekében.

A miskolci tüntetés végig civil keretek között marad, mindenkit felszólítottak, hogy pártzászlókat ne használjanak. A felszólalásokból kiderült, a tüntetők szerint néhány kisebb működési probléma orvoslása már nem oldja meg a gondokat. Többször elhangzott, fel kell számolni az iskolákat államosító és lényegében működésképtelen Klebelsberg-központot, és az alapvető reformokról egyeztetéseket kell kezdeni.

Diákok is felszólaltak. Egyikük például azt mondta: büszke tanáraira a Herman Ottó Gimnáziumban, mert diákként így nemcsak a történelemkönyvekből tanul a demokráciáról és a szólásszabadságról, hanem saját tanárai példamutató kiállásából is.

Budapesten kb. 600-800 ember tüntetett a Szabadság téren. Itt Szüdi János oktatási szakértő arról beszélt, hogy nem kell olyat tanítani az iskolákban, amit a számítógép előtt is meg tud tanulni. Felolvasták egy Toldon, többségében romák lakta zsákfaluban, alapítványi iskolában tanító pedagógus levelét is, aki szerint "ez az oktatási rendszer fokozza az esélytelenséget. Bizalmatlanságot és bizonytalanságot hozott, ami megöli a kreativitást és szeretetet".

Tüntetéseket tartottak Szombathelyen, Pécsen, Szegeden, Sopronban, Budaörsön, Békéscsabán, Győrben, Hajdúszoboszlón, Veszprémben is. A kormányzat láthatóan komolyan veszi a pedagógusok tiltakozását. A tüntetésekkel párhuzamosan zajlanak azok az országos meghallgatások, amelyeken a kormányzat hirtelen nagyon érdeklődővé vált a tanárok véleménye iránt.

Ezek a tankerületi fórumok sem zökkenőmentesek. Az egyik tanár azt írta, a VI. kerületi fórumon forradalmi hangulat alakult ki, mert a tanárok nem fogadták el a Klebelsberg-központ illetékesei által javasolt napirendet, majd pedig nem voltak biztosak abban, hogy követeléseiket és kritikáikat megfelelően közvetítik-e a felsőbb szintekre.

A kedélyek lehűtésére február 9-re hívták össze a Köznevelési Kerekasztalt, amin szeretnék "a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni". A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonban már most a kerekasztal bojkottjára szólított fel. Szerintük ugyanis ez a fórum nem más mint "politikai trükk". Az elégedetlenség leszerelését szolgálhatta Pölöskei Gáborné, az Emmi helyettes államtitkárának szerdai nyilatkozata is arról, hogy jelentősen csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terheit.

Alapvető kérdés azonban, hogy a mostani tiltakozási hullám leszerelhető-e a problémák meghallgatásával és a kisebb hibák korrekciójával. Sokan gondolják ugyanis úgy, hogy az egész magyar oktatási rendszert alapjaiban kellene újragondolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2016.02.07 09:52

@Warlock: " Amit klikkről mondtál, igaz, az iskolák lezüllesztéséről mondott véleményed szerintem viszont túlzás (még legalábbis)."

Nézd, hiheted ezt amennyiben így érzed....
Közel 20 éve, hogy megtisztelnek azzal, hogy lássak el elnöki teendőket technikusok és szakközepesek vizsgáin - ez amúgy mellékes - de pontosan ezen felkérések okán van rálátásom az oktatás színvonalára.

A pénz hiánya bizony a színvonal romlásához vezet, és ez már látszik.
Olyan gyakorlati vizsgafeladatokat állítanak össze a kollégák, melyet a Klik előtt nem mertek volna leírni. Pénz hiányában a feladatot meghatározza az az anyagkészlet ami a régi szép időkből megmaradt:))

( János bácsinak rendszerváltás előtt volt 8 inge, szép fehér gyolcsból..
Hány inge van most bátyám kérdezi a fidesznyik Klikes.
Négy feleli az öreg. De miből van az a négy? Hát abból a nyolcból fiam, ami előtte volt...:))

Nem a liberálisok tartoztak óraadó tanároknak fizetéssel, nem alattuk kapcsolták ki a gázt, és nem MB -ék tartoztak uszodáknak a kötelezően előírt úszásoktatás árával....

Az sem véletlen, hogy egyre több önkormányzat kívánja visszavenni az iskoláját, mert azóta többet fizetnek érte, mint mikor saját kezelésben volt!

Lehet a kérdést ragozni, de felesleges. A Klik közpénzlopásra kitalált egylet, semmi köze a nívós közoktatáshoz.
Tudod nem mindegy, hogy egy félcolos csap mellett csurran csöppen, vagy egy 10 colos csap szivárog:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2016.02.06 09:29

@megfigyelt: A jól kereső vezető állások feltétele a politikai háttér,
Rémlik, a balliberálisok alatt is ez volt a felállás.
Mi változott??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.02.05 16:30

@lauda: Sajnálom ,hogy nem Magyarországon él ,vagy ha igen akkor gond van a tisztánlátással. A jól kereső vezető állások feltétele a politikai háttér,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.02.05 09:16

@Warlock: khm...

Nem csak technikai-módszertani változások vannak a közoktatásban... de még a felsőoktatásban se!
(A kancellár és a konzisztórium nem épp ilyen változás, de sokban hat az oktatás minőségére.)
Miután pl. a szakképzésben 4 év alatt már 3 fenntartó volt mindegyik más tulajdonságokkal, így nem mondanám az ön helyében. hogy ez nem volt hatással a rendszerre... főleg nem emlegetnék pozitrív hatásokat.

Csak megemlítem: az iskolaigazgatókat a politika nevezi ki, s törvény szerint bármikor indok nélkül leválthatja. Ez aztán maximálisan objektív és szakértő igazgatóválasztás módszere?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.02.05 09:00

@kasszandra: Ki vitte utcára a kiskorúakat?

Akik a tüntetéseken megjelentek, azok önszántukból mentek. Még a középiskolások is.

De mintha sok propagandaízű megnyitón láttam volna pl. óvodás vagy kisiskolás diákokat Klik-rendezvényeken...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html