Szerdán már a tatai laktanyában van a Magyar Honvédség első négy Leopard 2 A4 típusú harckocsija, amelyeket közúton, trélereken szállítottak le a németországi, müncheni gyárból. A tankok az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kezdik magyarországi szolgálatukat - írja a Magyar Nemzet nyomán a hvg.hu.

A Leopard 2 A4-es harckocsik ünnepélyes átvétele pénteken lesz a tatai laktanyában.

A honvédség összesen 12 darab Leopard 2A4 harckocsit lízingel, amelyek kiképzési célokat fognak szolgálni a 2023-ban érkező legkorszerűbb Leopard 2A7+ típusú páncélosok érkezéséig. Korábban a minisztérium úgy nyilatkozott, hogy "erre a betanulási folyamatra azért van szükség, mert a Leopard 2-esek üzemeltetése, alkalmazása jelentősen eltér a magyar fegyveres erők által 1978 óta használt szovjet T-72-es harckocsikétól".

Összesen 572 milliárd forintért rendelt német fegyvereket a magyar honvédség Németországból, amit még 2018 végén jelentettek be. Ezzel Magyarország volt a legnagyobb megrendelője a német hadiiparnak 2019 első felében.

A héten nem csak harckocsik érkeztek. A Magyar Nemzet ugyanis megjegyzi, az Airbus Helicopters donauwörthi gyárából hétfőn két H145M helikopter is átrepült az MH 86. Szolnok helikopterbázisra. Ezzel kilenc darabra emelkedett a már leszállított könnyű, többcélú szállítóhelikopterek száma Szolnokon.