A vártnál nagyobb meglepetést hozott az OPEC eheti találkozója: a tagországok alig növelik kitermelésüket a következő hónapban, ezzel újabb lendületet adtak az olajár emelkedésének.  Talán pont ez volt a cél, hiszen a 2020-as veszteségeiket ezek az országok is kompenzálni szeretnék. A megállapodás értelmében Szaud-Arábia továbbra is 1 millió literes mennyiséggel szorítja vissza kitermelését. Így nem teremt túlkínálatot a piacon, amivel stabilan növekedő pályára tereli a Brent hordónkénti árát - írja a szakportál a Facebookon.

A hír hallatán az olaj ára újra emelkedni kezdett, a hét eleji 65 dollárról majdnem elérte a 70 dollárt, ami újabb 3 százalékos emelkedés 1 hét alatt. Elemzők nem látják kizártnak, hogy a hordónkénti ár nagyon hamar eléri a 75 dollárt, év végére pedig a 80-at.

QP | Quality Placement

Nem segít a hazai helyzeten a forint gyengülése a dollárral szemben: az árfolyam elmozdult a 300 forintos szintről, és egészen 308 forintig menetelt, ami tovább erősíti annak a lehetőségét, hogy a benzin és a gázolaj literenkénti ára tovább emelkedjen, akár 5-7 forinttal literenként.