A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók a keresőképtelen biztosítottat a nemrégiben elfogadott törvény szerint tulajdonképpen tegnaptól, hétfőtől kötelesek soron kívül fogadni, amennyiben a biztosított az ellátást a keresőképtelenségét okozó betegsége miatt diagnosztikus vagy terápiás célból veszi igénybe. A korábbi elképzelésekkel ellentétben a végül elfogadott törvény azonban ezzel kapcsolatban további eligazítást nem ad. A kormányszóvivő, Nagy Anna korábban nyomatékosította, az eljárás részletes menetét az érintettekre bízzák. A Napi Gazdaság érdeklődésére Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, a családi orvosoknál egyszerű a helyzet. Ők beutalják a beteget és a fejlécen az előírások szerint jelzik a táppénz tényét és tartamát, vagyis a soronkívüliséget megalapozó tényezőket.

A szakrendelők azonban − derült ki lapunk érdeklődéséből − további egyeztetést tartanának szükségesnek az ügyben. Éppen azokon a helyeken ugyanis, amelyek miatt az új szabályozás született, 2-3 hónapos, már felállított várólisták vannak, amelyekbe a listán szereplők érdeksérelme nélkül utólag nem tudják beilleszteni a táppénzen levőket. Éppen ezért a rendelők azt szeretnék elérni, hogy legalább a korábban összeállított listák kifutásáig mentesítsék őket a volumenkorlát alól.

Úgy tudjuk, az ügyben már több egyeztetés is folyt (a napi gyakorlatban az előbbi mellett más problémák is felmerülhetnek), konkrét intézkedésekre azonban eddig nem került sor. Addig pedig, amíg nem sikerül megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet, nagy valószínűséggel a táppénzesek is csak papíron juthatnak hamarabb hozzá a szükséges vizsgálatokhoz, kezeléshez.