Táppénzbe menekül a magyar?

A táppénzes állomány változása kiváló mutatója a munkanélküliség terjedésének - a passzív jogú táppénzes esetek száma Nyugat-Magyarországon tetőzik - írja a Népszabadság.
NAPI, 2009. augusztus 4. kedd, 09:16
Fotó:

A nyugati országrészben már több mint kétszer annyi napot töltöttek passzív táppénzen az ott lakók január és május közt, mint egy évvel ezelőtt - írja a Népszabadság. A munkanélküliség ugyanis nemcsak a segélyeket kezelő alapokat terheli, hanem a társadalombiztosítást is, így utóbbi ellátásainak igénybe vétele az állástalanság terjedésének kiváló indikátora lehet.

Az úgynevezett passzív jogú táppénz a munkahely elvesztését követő három napon belüli keresőképtelenség esetén vehető igénybe - magyarázza a lap. A nyugati országrész után legnagyobb számú igénylésre Észak-Magyarországon került sor, ott azonban hagyományosan is magas a munkanélküliségi ráta. A passzív táppénzes esetek száma is azt mutatja, hogy azokon a helyeken, ahol nagyobb számban csuktak be üzemeket, építettek le munkahelyeket, sokan élnek a jövedelemszerzésnek ezzel a lehetőségével. A listát egyébként magasan a közép-magyarországi régió jegyzi, ami azért evidens, mert ebben a térségben jegyzik be a legtöbb céget, gyakran olyanokat is, mely tevékenységét valamely más régióban végzi.

A másik beszédes adatot a nyugdíjba vonulási igények alakulása szolgáltatja. Egyelőre az első negyedév statisztikája áll rendelkezésre, de ebből is látszik, hogy a nyugati határ mentén és a Dunántúl közepén emelkedett leginkább tavalyhoz képest az új ügyek száma - Észak Magyarország mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK