Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tarlós István közölte, megkapta hivatalosan a Miniszterelnökségtől az OLAF-jelentést. A kormány és a városvezetés tartalmilag maximálisan egyetért a kérdésben. Nem érti ugyanakkor, hogy miért folyik "egy ilyen kicsit álságos vita a nyilvánosságra hozatalról". A kormány megkapta a jelentést, azzal, hogy köteles az Európai Unió vonatkozó adatvédelmi szabályait betartani. Mint mondta, nem érti, hogy miért nem hozza nyilvánosságra a saját jelentését az OLAF, vagy, ha nem hozhatja, akkor miért adja úgy másoknak, hogy közben "kvázi megfenyegeti", hogy hozd nyilvánosságra, ha akarod, de ha valamilyen adatvédelmi szabályt sértesz, akkor problémád lehet.

Tarlós az adatvédelmi biztostól és a Miniszterelnökségtől is kapott levelet, amelyben óva intik attól, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést, hacsak nem akar évekig pereskedni például multinacionális cégekkel. Ő ugyanis kilátásba helyezte, hogy a tiltások ellenére megteszi ezt. Nagyon örülne, ha "ennek a játéknak vége szakadna", mert szerinte ez egyetlen egyre ad alapot és lehetőséget: arra, hogy a jelentés nyilvánosságra hozataláig ködösíthetnek azok, "akik politikai motivációval vagy talán ijedtségből, riadtságból" össze-vissza beszélnek, találgatnak, próbálnak teóriákat felállítani. "Azok közé tartozom, akik leginkább vágynak rá, hogy a nyilvánosságra kerüljön a jelentés".

A főpolgármester a budapesti utak síkosságmentesítés kapcsán hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. a lehetőségeihez mérten mindent megpróbál megtenni, de - mint mondta - az ónos eső ellen nehéz védekezni, és biztosan nem száz százalékos az elégedettség.

A szmogriadóra vonatkozó törvényi szabályozás kapcsán elmondta, hogy szerinte a jogszabály módosításra szorul, az ügyben két és fél évvel ezelőtt meg is kereste a kormányt, és várható, hogy módosítják majd a jogszabályt. Kiadta az utasítást, hogy a jogszabályváltozás bekövetkeztéig is tekintsék át a fővárosi módosítási lehetőségeket.