Tarlós fontos bejelentést tett a 3-as metróról

Újabb fordulatot vett a 3-as metró felújítási saga-ja. Ősszel tényleg megkezdődhet az alagút és az északi állomások felújítása. A középső és a déli szakaszra új tendert írhatnak ki. Több pénzt nem ad a kormány, de ha kell, a főváros a saját pénzéből fizeti a felújítást.
Papp Zsolt, 2017. június 8. csütörtök, 10:53
Fotó: Napi.hu

Szerdán a Tarlós István főpolgármester a kormányülésen tárgyalt a 3-as metró felújításról, ám a kormány nem adott több pénzt. Ennek ellenére a , teljes 17,1 kilométeres alagút és az északi-szakasz állomásaink felújítása megkezdődhet a idén ősszel, szeptember végéig. A középső és a déli szakaszra feltehetőleg újabb tendert írnak ki a túlárazások miatt - jelentette be Tarlós István, főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormánnyal kötött támogatási szerződésben 137,5 milliárd forintos összeg szerepel - ez az első szakasz és az alagút felújítására bőven fedezetet nyújt. Többletpénzt nem ad a kormány, ám a támogatási szerződést sem akarja a kabinet felmondani - igaz, nem is tudná egyedül.

A másik két szakaszra részint az uniós támogatás, részint a budapesti költségvetés több tízmilliárdos pénzmaradványa nyújthat fedezetet. Ezt a maradványt eredetileg más célokrra akarta a főváros költeni, most viszont ezeket törlik, hogy tartalékoljanak a 3-as metróra - derült ki Tarlós szavaiból. Minden olyan javaslatot a közgyűlés részéről Tarlós megvétózna, amely a maradvány elköltésre irányulna.

A főpolgármester szerint a felújítás költségei a 2014-ben becsült árakhoz képest azért szálltak el, mert az építőipari bérek emelkedtek, ráadásul a munkaerő elvándorolt Nyugat-Európába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

K_Toth, 2017.06.08 11:31

Kíváncsi vagyok, hogy Paks II -t abbahagyják-e, ha kiderül, hogy nem elég a 3750 mrd Ft a teljes beruházásra. Mert ugye csak ebben az esetben térül meg a kormány szakértőinek a számításai szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html