BUX
39138

Tarlós István nem érti? - vélemény

Első látásra jelentéktelennek tűnő rendeletmódosítással borzolta a budapesti autósok idegeit a városvezetés, amely fordítva ül a lovon.

Szász Péter, 2016. március 4. péntek, 18:07

Pénteken jött a hír, hogy Budapest városfejlesztési főpolgármester-helyettese megszüntetné az autósok azon lehetőségét, hogy a megváltott, de rosszul elhelyezett, vagy a büntetés idején vásárolt parkolójegyet utólag bemutatva mentesüljenek a büntetés alól.

A módosítás egyik fele még érthető is, hiszen mindenkinek meg kell győződnie arról, hogy a jegyet jól látható módon helyezte-e el (nem csúszott le, nem fújta le szél, mielőtt becsukta volna az ajtót), a második viszont teljes jogi nonszensz, hiszen lehetetlenné teszi a jogkövető magatartást.

Innentől kezdve pusztán a gyorsaságon és a szerencsén múlik, hogy megbüntetik-e a jogkövető autóst vagy sem. Budapesten a parkolóórákat sok helyen "költségtakarékosan", szellősen helyezték, ki tehát nagy eséllyel kell messzebb sétálni a kocsitól. Igaz ez a mobillal való parkolásra is, bár ott a helyzet némiképp egyszerűbb.

A módosításra állítólag azért volt szükség, mert egy kúriai döntés értelmében a jegyeket utólag bármennyiszer be lehet mutatni és az emberek nem átallottak élni ezzel a lehetőséggel.

Mit tesz erre a jogalkotó? Nem ésszerűsíti a szabályokat, nem fejleszti az infrastruktúrát, nem helyezi ki legalább a mobiltelefonos kódokat feltüntető táblákat sűrűbben, hanem elveszi az egyetlen lehetőséget, amely a rendszer hibájából eredő következményektől mentesítené a jogkövető autósokat. A szabályok jelenleg teljesen betarthatatlanok.

Tarlós pénteken sajtótájékoztatón beszélt többek között erről a döntésről is, ahol kifejtette, hogy "a jóhiszemű autósokat a változtatás után csak szerény módon fenyegeti a büntetés veszélye, hiszen az ellenőröket nem biztatják indokolatlan szigorúságra".

Úgy tűnik a városvezető nem tudja, hogy az olyan helyzeteket, mint amilyen a budapesti parkolás is, egyértelműen kell szabályozni, nem pedig úgy, hogy a "jó és kedves embereket" csak kismértékben fenyegesse az, hogy esetleg igazságtalanul a nyakába varrnak egy több ezres büntetés. Ha pedig a szankciók tényleg csak azon múlnak, hogy a parkolóőr éppen milyen lábbal kelt fel, az már régen rossz.