Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tarlós István miután kedden egyeztetett a kormány tárgyalódelegációjával úgy nyilatkozott, hogy a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló koncepció több elemében konkrétan meg tudtak egyezni, a kormány képviselői két elemet is elfogadásra alkalmasnak minősítettek.

Hozzátette azonban, hogy ezeket egyelőre tételesen nem nevezi meg. Kitért arra is, hogy az állami garanciavállalással nem maradt akadálya a bankokkal való megegyezésnek a BKV 2004-ben felvett adósságállománya ügyében.

Tarlós István - két helyettesével, Bagdy Gáborral és György Istvánnal, valamint a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével, Németh Zoltánnal együtt - kedden egyeztetett a kormány tárgyalódelegációjával. A Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkárral és Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkárral folytatott egyeztetés után a főpolgármester úgy nyilatkozott: a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló koncepciót a kormány képviselői tárgyalásra alkalmasnak minősítették, két elemet is elfogadásra alkalmasnak találtak. Hozzátette: ezeket egyelőre nem nevezi meg, "várjuk meg, amíg pecsét kerül a papírra".

A városvezető szerint ezek mellett még két elem elfogadása szükséges ahhoz, hogy az állam néhány év alatt ki tudjon vonulni a tömegközlekedési társaság finanszírozásából.

A főváros hosszú távú finanszírozási koncepciója, amelynek kidolgozásában a Századvég Gazdaságkutató és a Budapesti Közlekedési Központ is részt vett, február 21-én készült el. Ebben az elméleti alternatívák mindegyikét felsorolták, és jelezték az érveket és ellenérveket.

Tarlós István kitért arra is, hogy az állami garanciavállalással nincs akadálya a bankokkal való megegyezésnek a BKV 2004-ben felvett adósságállományának ügyében. A főpolgármester a hosszú távú adósságkezelésről szerdán egyeztet az érintett pénzintézetek vezetőivel.

A BKV-nak hitelező nyolc bank vezetője korábban az állami garanciához kötötte a további lépéseket.