Tarlós: már jövőre jöhet a dugódíj

A közszolgáltató cégek 2019-ig a főváros tulajdonában maradnak, az agglomerációs közlekedést pedig a kormány januárig visszamenőlegesen finanszírozza - mondta el Tarlós István a Magyar Nemzetnek. A főpolgármester a dugódíjról és a 3-as metró felújításáról is beszélt.
portfolio.hu, 2016. február 27. szombat, 10:10
Fotó: Napi.hu

A közszolgáltató cégek 2019-ig, az önkormányzati ciklus végéig a főváros tulajdonában maradnak - mondta a főpolgármester. A kormányfő tartja a szavát, a kéményseprő cég is megmaradt, és Tarlósnak határozott ígérete van arra is, hogy a turisztika központosításába a főváros társaságát nem integrálják.

Az agglomerációs közlekedés visszavételéről kormányhatározat van, a kormány idén január elsejéig visszamenőleg finanszírozza. A visszavétel technikailag igen hosszú folyamat, eltarthat akár ez év végéig is, addig térítés ellenében a főváros ugyanúgy szállíttatja az utasokat, mint eddig, így a közlekedők ebből semmit sem éreznek.

A költségvetés fedezi a közösségi közlekedés 2016-os működését, de hosszú távon nincs minden rendben. Amennyiben a kormány megteremti a bevezetés többségi feltételeit, és a parlamenti többség úgy gondolja, hogy a behajtási díjból (dugódíjból) származó forrásokat figyelembe kell venni a BKV finanszírozásánál, akkor 2017-től bevezethető. Komoly bevételi forrás lehet, s a költségek a töredékébe kerülnek annak a több tíz milliárd forintnak, amelyről "hozzáértők" beszélnek - jelentette ki Tarlós István.

A 3-as metró állomásainak felújításánál teljes akadálymentesítést terveznek, csak nem mindenhol lifttel. A Műegyetem szakemberei dolgoznak a műszaki-technikai megoldásokon, de Tarlósnak van "egy komolyabb elképzelése". A fővárosnak van olyan eredetileg tervezett uniós támogatású beruházása, amelynek nem jó a megtérülési mutatója, ráadásul drágább lenne, mint amennyire előzetesen kalkulálták. Ennek elhagyásával, a források átcsoportosításával szeretnék elérni: ha már felújítják a 3-as metrót, akkor legalább csinálják meg rendesen és szépen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2016.02.27 12:49

Jövőre jön a dugódíj. Jövőre mindenki csak pénzért dughat. Lomb,Krix,Lauda!Ócsóbban kijöttök,ha lespanglizzátok egymást:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.27 12:43

Nem lehetne már az idén?

Természetesen azzal, hogy a tömegközlekedés öszeomlik és mindenki kocsival jár.

Így lenne az élet teljes és egész.

Budapest is Jobban Teljesít!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2016.02.27 11:49

A dugódíj jót tehet a belvárosi közlekedésnél, reméljük elég drága lesz, hogy legyen visszavágót ereje. Vonatkozzon minden autósok egyenlően.

A londoni rendszer jó példa lehet, az alacsony károsanyag kibocsátású autók kaphassanak engedményeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html