Tarlós meglepődött Orbánék lépésén: "rosszabb a helyzet, mint volt"

Tarlós István főpolgármestert láthatóan meglepte a kormány rapid adótörvény-módosítása. A Főpolgármesteri Hivatal közleményben jelezte, ha a törvény komoly, akkor a BKV/BKK agglomerációs járatai megszűnhetnek.
Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 16:56
Fotó: Napi.hu

Az adótörvények megszavazásával kapcsolatban - a jelenleg egyébként külföldön tartózkodó - Tarlós István főpolgármester egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel december 21-én - közölte a Városháza. A közlemény szerint "ha valóban az a helyzet, ahogy most értelmezik, akkor az rosszabb, mint amilyen volt. Az agglomerációs járatok finanszírozása - úgy tűnik - a továbbiakban sincs megoldva."

Mint azt a Napi.hu elsőként megírta, a kormány által hétfőn (december 14.) a parlament elé terjesztett adócsomagban - amit ma már meg is szavaztak - előírták a főváros számára, hogy a tömegközlekedést a befolyó helyi iparűzési adóból finanszírozza. Korábban ez a pénz szabad felhasználású volt, így azt a működési és beruházási kiadásokra költötte el a főváros. Az adócsomag módosította a kerületek és a főváros közötti iparűzési adó felosztását, megnövelve a fővárosnak járó pénzt a kerületek rovására, így viszont a főváros mellett a kerületek pénzügyi mozgástere is csökken.

HOZZÁSZÓLÁSOK