Tarol a mobil már az internetezésben is

Tovább hódit a mobiltelefon a vezetékessel szemben, már elkezdte felzabálni az utóbbi internetpiacát is.
NAPI Online, 2007. szeptember 12. szerda, 09:00
Fotó:

Magyarországon a mobil-előfizetések száma a 2. negyedév folyamán 168 ezerrel növekedett, s meghaladta a 10,2 milliót - jelentette a KSH. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 176 ezerrel, az előfizetői állomány 779 ezerrel emelkedett. A negyedév végén 100 lakosra 102 mobil-előfizetés jutott. A mobilhálózatokban a negyedév folyamán 6 százalékkal több hívást kezdeményeztek és 14 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 330 percnyi beszélgetés jutott, ez 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kábeltelefonos szolgáltatások körének további dinamikus fejlődése sem tudja megállítani a vezetékes fővonalak számának folyamatos csökkenését. 2007 II. negyedévének végén - előzetes adatok szerint - 3,3 millió vezetékes fővonal volt üzemben (ennek 4,4 százaléka kábeltévés), 96 ezerrel kevesebb, mint 2006 azonos időpontjában és 29 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 33,0 volt. Az ISDN-vonalaknak a vezetékes szegmensen belüli aránya változatlanul 17 százalék. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 18, időtartama 22 százalékkal csökkent. Az egy vezetékes vonalra jutó hívások (adatcélú forgalommal együtt számított) időtartama 517 perc volt, ami 20 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Az internetszolgáltatók száma 334 volt, 101-gyel több, mint egy évvel korábban. A piac erősen koncentrált, 25 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internet-előfizetések száma több mint 6 százalékkal emelkedett. Az időszak végén 36 százalékkal volt több előfizetés, mint egy évvel korábban. Az xDSL és a kábelhálózatos előfizetések gyarapodása éves viszonylatban közel azonos volt (52, illetve 53 százalék). A vezeték nélküli internet ugyanakkor gyorsabban terjed: egy év alatt 65 százalékot növekedett, s részaránya már megközelítette a 21 százalékot. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt másfélszeresére nőtt, és már 18-szor akkora, mint a kapcsoltvonali és az ISDN-előfizetéseké összesen. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a második negyedévben megközelítette a 26,2 milliárd forintot, ami 24 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK