Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy társasházi lakást a WC-ből visszaáramló szennyvíz többször is elöntött, egyszer az egész lakást, máskor "csak" magát a mellékhelyiséget.

A közös képviselő dugulás elhárítót hívott, de nem javult a helyzet. Ezt követően kamerával vizsgáltatta meg a lefolyócsövet és kiderült, hogy a szemétledobó alatt azt benőtte egy faág és a keresztmetszete a felére szűkült. Ezt követően (négy év hercehurca után) cseréltette ki a hibás csőszakaszt, így a hiba megszűnt, de az elárasztott lakó kártérítést követelt, amit viszont - a társasház nevében - a közös képviselő nem akart kifizetni. Az ügyből per lett.

A lakó először is kérte a személyhez fűződő jogai megsértésének megállapítását, majd 1,7 millió nem vagyoni és 1 millió forint vagyoni kárának a megtérítését kérte a bíróságtól. Ez utóbbi úgy jött ki, hogy a lakás forgalmi értéke 500 ezer forinttal csökkent, a korlátozott lakáshasználatra hivatkozással elmaradt vagyoni előny 300 ezer, míg a konyhabútor cseréje és a festés 200 ezer forintot tett ki.

Az elsőfokú bíróság ítéletével a társasházat 350 ezer forint megfizetésére kötelezte. Az indoklás szerint a kialakult helyzet miatt a lakó folyamatos készenléti állapotban volt, amely együtt járt a bizonytalanság, nyugtalanság érzetével, mindez olyan lelki megterhelést jelentett, amely csak nem vagyoni kártérítéssel kompenzálható. Az elszenvedett sérelmekhez igazodva 300 ezer forint nem vagyoni kártérítést talált arányban állónak a bíróság. A vagyoni kárból viszont csak 50 ezer forintot talált megalapozottnak.

A lakó és a társasház is fellebbezett és a másodfokú bíróság - részítéletével - az elsőfokú bíróság ítéletét részítéletnek tekintette, és azt részben megváltoztatta úgy, hogy a társasháznak 1 millió forintot kell fizetnie. Azért lett mindkét ítélet csak részítélet, mivel az első fokú bíróság a lakó személyiségi jogainak a sérelmét nem bírálta el, így azt újra kell majd tárgyalni ott. A jogerős ítélet 1 millió forintos kártérítéséből 500 ezer a vagyoni kár, míg a másik 500 ezer a nem vagyoni kártérítés, amely a lakó pszichés megterhelése miatt jár.

A jogerős ítélet ellen - jogszabálysértésre hivatkozással - a társasház nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, de az helyben hagyta azt.

A kép forrása: Pixabay.