Társasházban lakik? - Fontos változások jönnek

A társasházakban élők évente több száz milliárd forintjával gazdálkodó közös képviselők szakmai, jogi és etikai követelményrendszerének szabályozását szeretné elérni a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (MaKKE), a szervezet szerint a megoldás a közös képviselők szakmai kamarájának létrehozása.
MTI-Eco, 2014. március 20. csütörtök, 14:36
Fotó: Napi.hu

Jelenleg a magyar társasházi tulajdonosok sokszor két rossz között választhatnak: vagy a régi, ellenőrizhetetlen céget bízzák meg társasházuk kezelésével, vagy egy számukra ismeretlen társaság ígéreteiben bíznak, a társasházkezelők ellenőrzésére alig van módjuk - írta a szervezet közleményében.

A közös képviselők által elkövetett bűncselekmények száma a sokszorosára nőtt, miközben a tényleges károkozás jelentős része ki sem derül. A tulajdonosok jelentős része nincs tisztában jogosítványaival, vagy nem keres jogorvoslatot.

Százával vannak olyan tulajdonosok, akik hiába futnak a pénzük után, mert az egymást váltó, gyakran céghálóban működő közös képviselők már a peres eljárások előtt megpróbálják elsimítani az ügyeket - fogalmaz a közlemény. Megjegyzik, hogy a rezsicsökkentéskor a problémák nagy számban kerülnek felszínre.

A tavaly decemberben több közös képviselő, jogász és pénzügyi szakember által alapított egyesület célja a fogyasztók, a társasházakban élő tulajdonosok védelme és a közös képviselői, társasházkezelői szakma "tisztulásának" elősegítése. Álláspontjuk szerint a közös képviseleti munkát hivatásnak tekintő társasházkezelők igénye, és egy jól működő rendszer feltétele, hogy csak az egyéb köztestületekhez hasonlóan, kötelező kamarai tagsághoz, szigorú feltételekhez kötve vállalhasson közös képviselő munkát magányszemély, egyéni- vagy társas vállalkozás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szalonna001, 2014.03.21 10:52

A kamarai tagsági díj plusz kiadás a lakóknak. De tisztelet a kisebbségnek. A közös képviselők többsége ugyan úgy fogja lopni a közösség pénzét mint eddig.45 év lakom szövetkezeti lakásban megértem 6-7 ""közös""képviselőt.Az első kivételével, mind a 200 lakásos lakó szövetkezettől lopott pénzel távozott és bírósági pereket hagyva egymásra.A maradék felújítási pénz zárolva még a kémény felújítás sincs elvégezve.Most a teljes lakói befizetéssel akarják kivitelezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html