Egy napja maradt a társasházaknak, hogy a január 1-jével hatályba lépett, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló rendeletben előírt határidőre elkészítsék saját tűzvédelmi szabályrendszerüket. A tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozása, megismertetése és betartatása egyaránt a közös képviselő felelőssége, a mulasztással, tűzvédelmi előírások be nem tartásával járó bírság pedig akár 10 millió forint is lehet.

Az új jogszabály másként határozza meg, milyen méretű házak kötelesek a szabályrendszer megalkotására, így 2016-tól számos, korábban mentességet élvező lakóháznak is össze kell állítania a 25-30 oldalas dokumentumot, valamint a meglévő szabályzatok felülvizsgálata is kötelező - hívják fel a figyelmet a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

2016. január 1-jével lépett hatályba a 74/2015. (XII. 21.) BM rendelet, amely a 30/1996. (XII. 6.) BM rendeletet módosítva kötelezi az egyes lakóházakat saját tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozására. A módosítás értelmében nem csak a rendelet hatályába eső, ilyen szabályozással még nem rendelkező házaknak kell összeállítaniuk a dokumentumot, hanem a már meglévő szabályzatokat is felül kell vizsgálni. A határidő betartása a kiszabható bírságok mértéke, valamint az utóellenőrzések szűk határidejei miatt is fontos kötelezettség a közös képviselők számára.

A módosítás egyik legfőbb újítása, hogy számos olyan ház számára is kötelezővé teszi a tűzvédelmi használati szabályok kidolgozását, amelyek eddig mentességet élveztek. Az új rendelet szerint tűzvédelmi szabályrendszert kell alkotniuk a három szintnél magasabb és tíznél több lakó-, illetve üdülőhelyiséget magukba foglaló lakóházaknak. Korábban ugyan csak két szint fölött volt kötelező a szabályzat megalkotása, az új rendelkezés azonban már a lakásra használt tetőtereket vagy épp pincéket is a szintek közé sorolja, ami kibővíti a szabályzatalkotásra kötelezett házak körét.

A dokumentum összeállítása a közös képviselő feladata, ugyanakkor lehetséges, sőt javasolt tűzvédelmi szakembert bevonni a munkába. Fontos, hogy a közös képviselők eleget tegyenek az új követelményeknek, hiszen a tűzvédelmi előírások, használati szabályok megsértése minimum 20 ezer, többszörös mulasztás esetén pedig akár 10 millió forintos bírsághoz is vezethet.