Tartásdíj: fontos változások léptek életbe

Három évnél régebbi tartásdíj követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni. Akár egy összegben vagy egy ingatlan átruházásával is rendezheti a tartásdíjat a szülő – mondta az új Polgári törvénykönyvben szereplő változásról Fehérné Gál Tünde, a Budapest Környéki Törvényszék tanácselnöke az Inforádiónak.
Domokos László, 2017. március 2. csütörtök, 16:10
Fotó: Unsplash

Az ugyan nem változott, hogy a tartási igény hat hónapra visszamenőleg érvényesíthető, az viszont változás, hogy a tartási igény elévülése három év. Ez azt jelenti, hogy három évnél régebbi tartásdíj követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni - mondta Fehérné Gál Tünde.

Szintén fontos változás, hogy a tartásdíj megállapítása határozott összegben történik.

A tartásdíjat elsősorban a szülők kötelesek megfizetni, ám ha nincs olyan szülő, aki kötelezhető lenne a tartásdíj fizetésére, akkor a nagyszülő az, aki a gyermek tartására kötelezhető lehet. A szülő és a nagyszülő között azonban különbség van a tartásdíj mértéke szempontjából.

A szülő a saját eltartásának rovására is köteles tartásdíjat fizetni - kivéve, ha a gyereknek van munkája vagy van a vagyonának jövedelme vagy más olyan rokona, aki tartásdíjat fizet. Mivel a nagyszülők távolabbi felmenők, náluk a tartási kötelezettség korlátozott - mondta Fehérné Gál Tünde.

HOZZÁSZÓLÁSOK