Tartja a tempót az ipari termelés

Enyhén gyorsult az ipari kibocsátás augusztushoz képest. Egy év alatt az ipari termelés szeptemberében 9,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 11,8 százalékkal nőtt - egy hónappal korábban 9 százalékos volt mindkét mutató.
Molnár Csaba, 2006. november 15. szerda, 09:00
Fotó:


A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 10,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában - nyolc hónap alatt ez 10,3 százalékot tett ki. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 3,3 százalékkal emelkedett - tette közzé a KSH.

Az első kilenc hónapban az ipari export 13,7 százalékkal, szeptemberben 13,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. A szeptemberi exportteljesítmény kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 19,1 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből egynegyeddel részesülő járműgyártás 15,5 százalékkal növelte külpiaci eladásait.
Az ipar január-szeptemberi belföldi értékesítése 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Szeptemberben a feldolgozóipar termelése 10,3 százalékkal, a bányászaté 7,5 százalék-kal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK