Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Roszatom-vezér szavait ismertető orosz hírügynökség, a RIA Novosztyi felidézi, hogy Moszkva és Budapest tavaly év végén írt alá megállapodást a paksi ötös és hatos számú erőműblokk építéséről. A beszámoló kitér arra is, hogy a reaktorok 1200 megawattos, VVER típusú berendezések lesznek, és Oroszország 10 milliárd eurós hitelt nyújt a beruházáshoz - írta az atomenergiainfo.hu.

Az építkezés a tervek szerint 2018-ban kezdődik. Az ötös blokk előzetes átvételi jegyzőkönyvét 2024. december 31-éig, a hatosét pedig 2025. december 31-éig kell aláírnia a paksi projekt fővállalkozójának, az orosz atomóriáshoz tartozó NIAEP-ASZE egyesített műszaki társaságnak és a magyar megrendelőnek, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-nek.

A menetrend értelmében még az idén el kell készülniük az elvi dokumentumoknak, egyebek közt a biztonsággal és a technológiai folyamatok automatikus irányításával foglalkozó koncepcióknak, meg kell születniük a fő építészeti és szerkezeti megoldásoknak.

A jövő nyárra kell összeállítani az előzetes biztonsági elemzést magában foglaló jelentést (PSAR) és a biztonsági valószínűségelemzést (PSA). Az építési engedély kiadásához erre feltétlenül szükség van. A beruházáshoz kapcsolódó előkészítő-kutató munkára augusztus első felében már tendert írt ki a létesítmény terveinek kidolgozásával megbízott szentpétervári tervezőiroda, az ugyancsak a Roszatomhoz tartozó Atomprojekt.