A KSH adatai szerint mérséklődött októberben a külkereskedelmi mérleg többlete, a szeptemberi 540,4 millió euróról 408,2 millió euróra, miután a kivitel éves bővülése 16,3 százalékra lassult az előző havi 18,5 százalékról, a behozatal pedig 18,3 százalékkal nőtt a szeptemberi 18,6 százalékot követően. Az első tíz hónapban az export euróban számítva 21 százalékkal, az import 19,2 százalékkal bővült.

Nincs meglepetés

Az import jobban növekedett, mint az export, ebben nagy részben a javuló európai konjunktúra játszik szerepet. Látszik már az élénkülés a fogyasztásban, elsősorban az autóiparban, a híradástechnikai termékeknél, az élelmiszereknél. A belföldi kereslet is élénkül, az export pedig ledolgozta a válságot - fűzte hozzá Németh Dávid.

Az ING Bank elemzője szerint óriási többlete van az országnak, és a magyar külkereskedelemben továbbra is többlet várható, de ez némileg csökkenhet, az előző évi körül alakulhat idén, jövőre pedig a belföldi kereslet növekedésével az export és az import közötti olló szűkülhet.

Az októberi adatok megfelelnek a piaci várakozásoknak, meglepetést nem okozott - mondta Török Bálint. A Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is jelentős a külkereskedelmi többlet.
Az import növekedési üteme meghaladta az exportét, ennek ellenére még egy jó darabig komoly többlettel lehet számolni. A belföldi fogyasztásban és a beruházásokban apránként némi élénkülés várható, a többletet ez mérsékelheti - tette hozzá Török Bálint.


Élénkül az autó, a mobil és a tv iránti kereslet

Folyó áras adatokból számítva az export forintértéke 18 százalékkal, az importé 16 százalékkal bővült; euróban számítva a növekedés 21, illetve 19 százalék volt a KSH adatai szerint. Az év első tíz hónapjában az export értéke 16 153 milliárd forint (58,7 milliárd euró), az importé 14 934 milliárd forint (54,2 milliárd euró) volt, így a kivitel forintértéke némileg meghaladta, a behozatalé azonban még nem érte el a két évvel korábbi, a gazdasági világválság előtti szintet.

A tíz havi forgalom forintban mért árszínvonala az importnál 0,5 százalékkal, az exportnál 0,3 százalékkal többet nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A forint a főbb devizákhoz képest 2 százalékkal erősödött. Ezen belül a dollárral szemben 1,2 százalékkal gyengült, az euróhoz mért erősödése 2,5 százalék.

A teljes külkereskedelmi behozatal felét, a kivitel 60 százalékát adó gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene egyaránt ötödével bővült. Az árufőcsoport forgalmának növekedése alapvetően néhány termék - az autó- és autóalkatrész, a mobiltelefon és a televízió - iránti kereslet újraélénkülésének köszönhető.

Tovább szárnyalt a gyógyszeripar

A feldolgozott termékek kivitelének volumene 14 százalékkal, a behozatalé 13 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. Az időszak egészét tekintve dinamikusan bővült a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek export- és importvolumene, és a szeptemberi megtorpanás után októberben folytatódott az árucsoport forgalmának növekedése. A nemzetközi autóipar megemelkedett alkatrészigényének köszönhető a szakmai, tudományos ellenőrzőműszerek exportforgalmának lendületes növekedése, elsősorban a német, az egyesült államokbeli és a kínai viszonylatokban.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene az év első tíz hónapjában a kivitelben 16 százalékkal, a behozatalt tekintve 15 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet, az aktívum a régi tagállamok esetében 217, az új tagállamok vonatkozásában 203 milliárd forinttal nőtt a bázisidőszakhoz képest. A legjelentősebb egyenlegjavulást a brit, a francia, illetve a szlovák relációkban értük el.

Dinamikusabban bővült az EU-n kívüli országokba irányuló forgalom: az export volumene 24 százalékkal, az importé 18 százalékkal haladta meg az elmúlt évi szintet. Passzívumunk 1113 milliárd forint (4,1 milliárd euró) volt, 43,6 milliárd forinttal (257 millió euróval) több, mint tavaly ilyenkor. Az egyenleg az orosz, a dél-koreai és a kínai viszonylatban romlott legnagyobb mértékben.