Tartós lesz a béremelkedés

A keresetek emelkedésének márciusi gyorsulása nem okozott meglepetést az elemzők körében, akik az MTI-nek pénteken megerősítették, hogy a növekedés egész évben kitart, hiszen a matematika szabályi szerint nem is történhet másként.
Papp Zsolt, 2017. május 19. péntek, 11:17
Fotó: Napi.hu

A reálkeresetek idei 8 százalékot közelítő emelkedése a kiskereskedelmet és a szolgáltatások piacát élénkítheti, és ezzel a GDP-növekedés gerincét a háztartások fogyasztása adhatja idén - írja az MTI

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, tekintettel arra, hogy a bérek meghatározása általában az év első negyedévében lezajlik, azzal számol, hogy a további kilenc hónapban is hasonlóan magas lesz a bérdinamika. Így még a magasabb infláció ellenére is gyorsabban nőhetnek a reálbérek, a lakosság vásárlóereje tovább emelkedik 2017-ben.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a jelentős bérnövekedéssel számolni lehetett a minimálbér és a garantált bérminimum idei jelentős emelése miatt, szerepet játszik az is, hogy az egyre több szektorban tapasztalható munkaerőhiány miatt a cégek emelték a fizetéseket.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy az erősödő belső keresletnek az infláció további gyorsulása lesz a következménye és az átlagos áremelkedés üteme 3,5 százalék lehet 2018-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK