BUX
36940

Tartósan magas maradhat az infláció

Az MNB szerint erősödik az inflációs nyomás, aminek oka a nyers élelmiszerek árának drasztikus emelékedése, és ezt egyre kevésbé tudja visszafogni az élénkülő belföldi kereslet - áll a jegybank negyedéves inflációs jelentésében. Ezért a magas infláció miatt jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy kamatemelés nélkül - részben ezért is szigorított az MNB hétfőn - ez a rövid távú emelkedés tartósan magas inflációt okoz.

NAPI, 2010. december 1. szerda, 10:49

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb inflációs előrejelzése szerint (éves átlagban) az idén 4,9 százalékos, míg jövőre 4, 2012-re pedig 3,3 százalékos infláció várható - az idei és a jövő évi előrejelzésén rendre kéttized és öttized százalékponttal emelt az MNB legutóbbi, augusztusi előrejelzéséhez képest.

Ezek alapján, az áremelkedés üteme 2012-ig végig meghaladja a tartós és gyors növekedést leginkább elősegítő 3 százalékos inflációs célt. A következő negyedévek inflációs folyamatait az élelmiszerár-sokk és az ágazati különadók részleges áthárítása miatti áremelések határozzák meg. Ráadásul a gazdasági növekedés fellendülésével megnőtt a kockázata annak, hogy az inflációs várakozások a válság előtti magas szintre térnek vissza. A jegybank célja, hogy ezt megakadályozzá, így az előrejelzés részletes számainak ismeretében már nem meglepő a hétfői kamatemelés.

A gazdaság növekedési kilátásait döntően a külső környezet és a költségvetési intézkedések alakítják. Ezek alapján 2011-ben 3,1 százalékos, míg 2012-ben 4 százalékos növekedésre számít a jegybank. Míg a tervezett személyijövedelemadó-csökkentés és a már bejelentett autóipari nagyberuházások hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, addig az ágazati különadók bevezetése, illetve a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása kedvezőtlenül érintheti a befektetői környezetet, ez pedig visszafoghatja a beruházási aktivitást is.

Az elmúlt évek intézkedéseinek hatására a munkavállalási hajlandóság emelkedett, így a munkanélküliség növekvő foglalkoztatás mellett sem csökkent. Mivel a belföldi kereslet élénkülése még törékeny, fontos, hogy a növekedés beindulása együtt járjon a foglalkoztatás bővülésével. Mindezt egy visszafogott béremelés tudja elősegíteni - véli a jegybank elemzői stábja.