A Napi-konszenzus várakozásának megfelelően, hétfői kamatdöntő ülésén a jegybank monetáris tanácsa nem változtatott a 6 százalékos irányadó rátán. A részleteket, a döntés hátterét a délután három órakor kezdődő tájékoztatón ismerteti Simor András jegybankelnök.

A jegybank a márciusban publikált inflációs jelentésében jelezte: a jelenlegi kamatkondíciók mellett 2012 végére elérhető a három százalékos inflációs célszint - ez a legfőbb érv a tartás mellett. A májusi infláció ugyan meglepően jó lett - 3,9 százalékos a várt 4,5 százalékkal szemben - ám a lapunk által megkérdezett elemzők szerint ez még nem volt elég a vágáshoz, mert egy hónap inflációs adatára még nem "ugrik" az MNB, ehhez arra lenne szükség, hogy az infláció pályája tartósan csökkenjen és biztosan kikerüljenek a felfelé mutató kockázatok.

Ám az korántsem zárható ki, hogy némileg megváltozik a jegybanki kommunikáció a jövőbeni kilátásokat illetően. A jegybank hétfői ülésén tárgyalta a legújabb inflációs jelentést, amit majd csak szerdán publikálnak, de a lényeget - azaz a kamatpályára vonatkozó előjelezést - az MNB elnöke vélhetően ismerteti a tájékoztatón. Elemzői vélemények szerint nem kizárt, hogy a közleményben lesz arra vonatkozóan valamiféle utalás, hogy a közel jövőben elképzelhető egy monetáris enyhítés.