Tartozásokat vizsgál az NFA

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 2011 végén kezdte meg a haszonbérleti szerződések formai és tartalmi egységesítését, illetve a díjtételek újratárgyalását.
Kiss Melinda, 2012. június 29. péntek, 08:14
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Utóbbi aranykoronánként átlagosan évente 900-1000 forint körül alakul, de akadnak ennél jóval alacsonyabb haszonbérleti díjtételek is az átvett szerződésekben. Az idén 1350 forintra emelt és a piac által is elfogadott díjat a korábban megkötött haszonbérleti szerződések újratárgyalásánál is figyelembe veszi majd az NFA − mondta a Napi Gazdaságnak Sebestyén Róbert, az NFA elnöke.

A 8 ezer haszonbérlőből eddig kétezret kerestek meg, a visszaérkezett 1800 alapján a válaszadók több mint kétharmada elfogadta az új haszonbérleti díjat a szerződésből hátralévő futamidőre, velük már megkezdődött a szerződések átkötése is. Amennyiben a felek a gazdasági év végéig nem tudnak megállapodni a bérleti díjról, akkor felmondható a szerződés, de ha a régi szerződéseknél nem tudnak megállapodni a díjról, bármely fél bírósághoz is fordulhat. Az elnök szerint jelenleg is van néhány bírósági szakaszban lévő ügy emiatt. A korábbi szerződések egységesítésénél nem elvárás a bérelt terület nagyságához igazodó állatállomány megléte, bár aki vállalja, annak beveszik a szerződésébe.

HOZZÁSZÓLÁSOK