BUX
37689

Tass elbukott, áttört a Duna

A magyarországi vízjárás helyzet fokozatosan romlik, ahogy hazánk területére érkeznek az árhullámok. A nagy mennyiségű hóolvadások és a kisebb csapadékok az árhullámok tartósságát növelik és helyenként szintemelkedésre is lehet számítani a korábbi előrejelzésekhez képest, mind a Duna- mind a Tisza-völgyben - áll az árvízi védmunkálatokat koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében.

NAPI Online, 2006. április 3. hétfő, 13:10

A védvonalakon egyre több helyen jelennek meg a fakadóvizek, szivárgások és csurgások. Tiszavasvári zsilipeknél a magas árvízszint miatt búvárok segítségével a betétgerendák elhelyezésre kerültek. A Hortobágy-Berettyó Árvízkaput bezárták. Az Ágotai vészelzáró műnél az összegyült uszadék eltávolítását végezték gépi erővel. A Körösökön levonuló árvízi terhelés csökkentése érdekében végzik a Hortobágy-Berettyó Ágota település térségében lévő Nagyiváni tározó igénybevételére történő felkészülést, Komárom térségében kiemelt figyelemmel kísérik a védvonalként szolgáló vasúti töltést, ahol sebességkorlátozást, illetve vágányzárat (a Duna felöli sínpáron) rendeltek el. A KÖVIZIG-ek továbbra is segítik az önkormányzati felelősségi körbe tartozó védekezési tevékenységet, védekezési anyagot homokzsákokat) és műszaki tanácsadókat adtak, illetve adnak a szükségleteknek megfelelően.

A főváros feletti, töltéssel nem védett településeken, valamint a fővárosban a Margitszigeten mindenütt nagy erők dolgoznak a szükséges méretű, ideiglenes védművek kiépítésén. A Duna bal partján, Budapest alatt a tassi nyári gát feladására kényszerült a kezelő vízgazdálkodási társulat.