Tavaly ötvenezer magyar költözött Németországba

Németországban az új bevándorlók jóval képzettebbek, mint a helyiek - mutatta ki egy pénteken ismertetett tanulmány.
MTI, 2013. május 24. péntek, 13:11

A Bertelsmann Alapítvány megbízásából végzett felmérés szerint nem igazolható az a széles körben elterjedt nézet, hogy Németországba főleg alacsony képzettségű bevándorlók érkeznek, akik lenyomják a béreket és megterhelik a német adófizetők pénzéből finanszírozott szociális ellátórendszert.

Az egykori NSZK-ba és az újraegyesített Németországba is sokáig valóban túlnyomórészt a lakosság egészéhez képest kevésbé tanult migránsok költöztek, de az ezredforduló óta megváltozott a helyzet. A 2000-ben érkezett bevándorlóknak még csak 22,9 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel - egyetemi, főiskolai diplomával, vagy felsőfokú szakképzettséggel -, 41 százalék pedig alapfokú oktatásban vett részt, vagy iskolázatlan volt. A következő években a felsőfokú végzettségűek aránya fokozatosan emelkedett, 2005-ben átlépte a 30 százalékot, a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők aránya pedig csökkent.

2009-re átfordult az új bevándorlók képzettségi szerkezete, az alapfokú végzettségűek aránya 24,6 százalékra süllyedt, a felsőfokú végzettségűeké 42,7 százalékra emelkedett. Az újonnan érkező migránsok így jóval képzettebb réteget alkotnak, mint a Németországban születettek, akiknek körében 26 százalék a felsőfokú végzettségűek aránya.

A tanulmány szerint a fordulat annak tulajdonítható, hogy egyre magasabb az uniós tagállamokból származó bevándorlók aránya. Arra viszont nem lehet számítani, hogy a 2004-ben csatlakozott tagországokból a gazdasági válság miatt elindult bevándorlási hullám tartós marad, és így magától megszűnik a német társadalom elöregedéséből fakadó munkaerőhiány. Ezért ösztönözni kell az EU-n kívüli térségekből származó képzett munkavállalók bevándorlását.

A 2004-es uniós bővítés miatt bevezetett munkaerő-piaci korlátok lebontása és a gazdasági válság évtizedek óta nem látott bevándorlási hullámot váltott ki Németországban. Tavaly 1081 ezren költöztek az országba, ami a legnagyobb szám 1995 óta, és 123 ezer fős, 13 százalékos növekedés 2011-hez viszonyítva. Magyarországról 54 827-en vándoroltak be Németországba, ami csaknem 13 ezres, 31 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 41 980-hoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2013.05.24 15:30

@Attila99:

oda - vissza????soha...ha 2014-ben nem lesz változás , marad majd 7 millió- a többi mind el !ja és nem az élősködők fognak távozni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Attila99, 2013.05.24 14:22

Ismerőseim közül tavaly ketten mentek Németországba dolgozni, ebben az évben már 3-an mentek oda és még a családtagok is tervezik a kivándorlást úgy, hogy soha nem akarnak visszajönni. Elegük volt a reménytelenségből és a szélmalomharcból, hogy nem lehet egyről a kettőre jutni ebben az országban. Sajnos nem tudok velük vitatkozni, igazuk van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.05.24 13:42

Egyre több magyar dolgozik külföldön... De a most már évi 50.000 német munkahellyel tényleg meglesz az 1.000.000 új munkahely... csak 20 év alatt, s nem fog nálunk adózni...

Jól olvasom, hogy egyre nagyobb arányban diplomások mennek ki?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html