Tavasszal is nagyüzem lesz a törvénygyárban

Több mint ötven törvényjavaslattal készül a kormány a tavaszi parlamenti ülésszakra.
MTI, 2014. december 17. szerda, 13:53
Fotó: Napi.hu

Ötvenhat törvényjavaslatot tartalmaz az Országgyűlés 2015-ös tavaszi ülésszakára vonatkozó kormányzati törvényalkotási program, amelynek alapján jövőre új, egységes családtámogatási törvény születhet, továbbá változhat több oktatási és energetikai tárgyú jogszabály. A parlament honlapján elérhető, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett program hónapokra lebontva rögzíti, mikor várható egy-egy kormányzati előterjesztés benyújtása és elfogadása. Az 56 indítványból 3 már a parlament előtt van.

A kabinet tervei szerint februárban szavazhatják meg a képviselők a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával összefüggő törvénymódosítást, és ekkor változtathatnak a földgázellátási törvényen, aminek célja egyebek mellett "az egyetemes szolgáltatók földgázforrásainak biztosítása a 2015/2016-os gázévre".

Márciusban törvény születhet az energiahatékonyságról, és egy jogszabály-módosítással további államigazgatási feladat- és hatáskörök kerülhetnek át a települési önkormányzatoktól a járási hivatalokhoz.

Ugyanebben a hónapban változhatnak az igazságügyi szakértőkre vonatkozó előírások. Az Igazságügyi Minisztériumtól (IM) várható szabályozás célja az észlelt "működési rendellenességek" orvoslása - olvasható a dokumentumban, amely példaként említi az egységes kamarai rendszert, az új alapokon működő etikai, fegyelmi eljárásokat, az Igazságügyi Hivatal felügyeleti szerepének erősítését, a miniszteri hozzájárulást a kamara elnökének megválasztásához, valamint a szakértők működésének vizsgálatát panaszbeadvány hiányában is.

Az IM olyan törvénymódosításra is készül, amellyel megreformálná a DNS-profil, valamint az ujj- és tenyérlenyomat nyilvántartásba vételét és kezelését.

Áprilisban fogadhatja el a Ház a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló belügyminisztériumi előterjesztést, amely az indoklás szerint a közszolgálati életpálya koncepciója alapján szükséges.
Ugyancsak áprilisban módosíthatják a köznevelési törvényt, aminek egyebek mellett az "erkölcstan helyett kötelező etika oktatásának bevezetése" a célja.

Egészségügyi jogszabályok is változhatnak a háziorvosi rendszer erősítése érdekében - derül ki a törvényalkotási programból.

Májusban új törvény születhet a vasúti közlekedésről, és nagy terjedelmű módosításokat fogadhat el az Országgyűlés a szakképzés fejlesztéséért. Példaként azt írják, hogy biztosítani kell a jogszabályi hátterét a szakmát szerzők számának növelése érdekében bevezetendő új képzési formáknak.

Emellett ebben a hónapban újraszabályozhatják a képviselők a falusi turizmust, megreformálhatják a pálinkatörvényt, és a kancellári rendszerrel kapcsolatosan módosíthatják a felsőoktatási törvényt.

A tavaszi rendes ülésszak utolsó hónapjában, júniusban 17 kormányzati előterjesztés elfogadása várható. Jóváhagyhatják azt a javaslatot, amelynek célja "a családi pótlék iskoláztatáshoz kötésének mintájára az óvodáztatási kötelezettség érvényesítése".

Törvény születhet továbbá a közétkeztetésről - a minőségjavítás érdekében -, módosulhat a munka törvénykönyve, és új, egységes törvényt alkothatnak a családok támogatásáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.17 13:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html