Tavasszal rendeződhet az áram- és távhőár ügye

Márciusig elkészülhet az a javaslat, amely egyszerre csökkenti az áram árát és előzi meg a távhő drágulását - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a HírTV-nek.
MTI-Eco, 2011. február 20. vasárnap, 17:57
Fotó:

A tudósítás szerint Lázár János azt mondta: a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy a távhő díja nem emelkedhet, ezért olyan rendszer kidolgozását tervezik, amely csökkenti a jelenlegi kötelező áramátvételi rendszer (kát) támogatását, ugyanakkor a távhővel fűtött lakások számára olcsó gázt biztosítana.

A Fidesz frakcióvezetője szerint nincs nézeteltérés az energiaügyi államtitkár és közte.

Megegyezéssel fog végződni a vita, de olyan megegyezéssel, amely minden áramfogyasztónak és minden adófizetőnek az érdekeit fogja szolgálja, nem pedig részérdekeket - jelentette ki Lázár János az interjúban.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslathoz egymástól eltérő kormánypárti módosító indítványok is érkeztek.

A fideszes Lázár Jánosé volt a legnagyobb visszhangot kiváltó javaslat, amely mérsékelné a hővel kapcsolt, valamint a megújuló energiából termelt áram támogatását is; ezt az Országgyűlés gazdasági bizottságában múlt hét hétfőn a kormány nem, a bizottság többsége azonban támogatta.

A javaslattal való egyet nem értésének korábban - a módosítókat szintén jegyző - Bencsik János energiaügyi államtitkár a Facebookon adott hangot, majd a vezető kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz-KDNP siófoki frakcióülése után, február 11-én azt jelentette be, hogy a kormány újra megkezdi a kát-rendszer felülvizsgálatát.

A cél a kát-rendszer mielőbbi megszüntetése és az, hogy a távhő díjak ne emelkedhessenek tovább - mondta akkor Lázár János, hozzátéve, hogy a lobbi érdekeket szolgáló rendszert felül kell vizsgálni.

A múlt héten a kormány kérésére elhalasztották a parlamenti szavazást a törvénymódosításhoz benyújtott módosító indítványokról, amelyekről a terv szerint a jövő héten szavazott volna az Országgyűlés.

A kormány a házbizottság csütörtöki ülésén jelezte, hogy további egyeztetéseket tart szükségesnek az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK