A veszélyhezettel a távmunka könnyített alkamazása is kitolódott

Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében 2021. május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
Szabó Zsuzsanna, 2021. február 23. kedd, 07:50
Fotó: Reuters

A veszélyhelyzet időtartama alatt a Munka törvénykönyve előírásaitól eltérően is megállapodhatnak a távmunkáról a munkáltatók és munkavállalók. Ez azt is jelenti, hogy a többi között szabadon választható a munkavégzés helye, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat, illetve a munkáltató hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz. E költségtérítés legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka, ami idén havonta 16 740 forint lehet - közölte az ITM államtitára.

A távmunka tevékenységi körüktől, működési sajátosságaiktól függően illeszthető be az egyes cégek, intézmények mindennapi gyakorlatába. Ha az átállás nem gátolja, hátráltatja a munkavállalókat feladataik teljesítésében, érdemes lehet otthonról dolgozniuk. Ezzel nemcsak a munkahelyen, hanem az oda való eljutás során sem teszik ki magukat a megfertőződés kockázatának.

Bodó Sándor kifejtette: az eddigi tapasztalatok szerint a távmunka sokféle ágazatban, területen bevált, a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára egyformán előnyös megoldás lehet. A korábbi 250 ezerhez képest tavaly decemberben már több mint 400 ezren dolgoztak így, a növekedés a támogató szabályozásnak is köszönhető - mondta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK