A jövőbeli kormányok számára még egy hatalomváltás esetén is "nagyon fáradságos vállalkozásnak" bizonyulhat az euró bevezetése. Az új alkotmány rögzíti, hogy a forint a nemzeti fizetőeszköz - mutatott rá a konzervatív napilap tudósítója Thomas Roser. Nem csak az alkotmány, de nemzetközi szerződések és sarkalatos törvények megváltoztatásához is kétharmados többségre van szükség az alaptörvény szerint - mutatott rá.

A lap utalt a tervezettel kapcsolatos bel- és külföldi bírálatokra. Ezek - írta - nem térítették el a Fideszt, Schmitt Pál pedig az ellenzék "bojkottja" ellenére aláírta az alaptörvényt. Noha az alkotmányban a hazai össztermék ötven százaléka alatti államadósságot írtak elő, nem csak alkotmányjogászok, de gazdasági szakemberek is kétkedéssel szemlélik a 2012-ben hatályba lépő alaptörvényt - írta. A cikkíró szerint a Fidesz a jövőbeli kormányok mozgásterét is jelentősen szűkíti az alaptörvénnyel. "Még akkor is, ha a Fidesz elveszíti a következő választásokat, hatalmában áll megbuktatni az új kormányt" - idézte Szabados Krisztián elemzőt. A Financial Times brit üzleti napilap - tette hozzá a tudósító.

A költségvetési tanács révén a Fidesz a következő kormányok életét is még sokáig meg tudja nehezíteni, és tartósan destabilizálni tudja azokat - vélekedett a szerző. A testület tagjai 6-12 évre szóló megbízatással rendelkeznek és a tanácsnak joga van megvétózni a költségvetési javaslatot. "Miután tavaly novemberben a tanács elnöke bírálni merte a véleménye szerint +túl kockázatos+ 2011-es költségvetési javaslatot, a Fidesz az engedetlen tanács tagjait rövid úton megfelelő hívekre cserélte ki" - írta. A testület összetételét most az alkotmány is megerősíti és az csak kétharmados többséggel változtatható meg - tette hozzá.

Nem csak az alkotmánymódosítást tették lehetetlenné a jövőbeli kormányok számára, de az úgynevezett sarkalatos törvények révén az irányváltást is a költségvetési és szociális politikában - vélekedett a Die Presse, rámutatva, hogy a kétharmados parlamenti többség "inkább kivétel, mint szabály" Magyarországon. Idézte a Wall Street Journal című napilapot, mely szerint az alkotmány "gyengíti a fékek és egyensúlyok rendszerét".