Távozik a főborász

Lemondott hétfőn Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.
MTI, 2015. november 10. kedd, 17:35
Fotó: Napi.hu

A távozó elnök arról tájékoztatott: a 2012-ben elfogadott új hegyközségi törvény teljes tisztújítást írt elő. Ennek mintegy zárásaként, közel egyhangúan választották a HNT elnökévé.

Felügyeletével szervezték újra a központi intézményt, alakították ki az akkor már közvetlenül a HNT-hez tartozó több mint száz hegybíró alkalmazási rendjét.

A HNT megszerezte a szakmaközi szervezeti állami elismerést, és az így szerzett jogosítványokkal élve elsőként alkalmaztak piacszervezési intézkedést. A szabályozási tevékenység eredményeként, az import drasztikusan csökkent, az export nagy ütemben bővült. Három évtized után ismét növekedett az ültetvényfelület és emelkedő szőlőárak mellett, zökkenőmentesen zajlott a szüret. Emellett a HNT jó kapcsolatot alakított ki a Fölművelésügyi Minisztériummal és a különböző kormányzati szervezetekkel, oktatási intézményekkel, kutatókkal és bővültek a nemzetközi kapcsolatai.

Tornai lemondásának elsődleges oka, hogy az ágazat jövőjéről alkotott határozott víziója és az általa képviselt vezetési stílus érzékelhetően terhet jelentett elnökségi tagtársai számára.

A hátralévő feladatok az eddigiekhez hasonlóan jelentősek, bízik azok teljesülésében, amihez lemondásával teret kívánt engedni a HNT elnökségének és a megválasztandó új elnöknek - mondta a leköszönő elnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK