Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt heti kormányülésen a legfontosabb téma az volt - legalább is amit Lázár János elárult -, hogy megtárgyalták a köztársasági elnök által visszaküldött kárpótlási törvény módosítását. Ismét megtárgyalták a földárverések állását - jön az utolsó, harmadik kör. A kormány a múlt pénteken döntött a fog-, a házi és az iskolaorvosok kiegészítő béremeléséről. A béremelésekre augusztusban kerül sor, erre 14 milliárdot szánnak. Megint tárgyaltak a budapesti kórházfejlesztésekről - érdemi döntés továbbra sincs.

Meghallgatták Révész Máriusz kerékpárügyi kormánybiztost és kiderült, rosszul áll a kerékpárút-építési program, pontosabban szinte semmi nem épült 2013 óta. Most arról döntöttek, hogy lesz egy "új intézkedési terv".

Államtitkárok távoznak

Lázár két évnyi kormányzás után értékelte államtitkárait: általában elégedett az embereivel, egyedül a műemlékvédelemért felelős L. Simon Lászlónak kell távoznia. Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár pedig nyugdíjba vonult - ezért itt is változások lesznek.

Ezt megelőzően aktuális ügyekre reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Az 56. kormányinfón az állandó toplistás témát, a migránsozást most megelőzte a Brexit. Lázár szerint a kormány dolga, hogy a gazdasági és politikai együttműködést megtartsuk Nagy-Britanniával. A kormány meggyőződése, hogy stratégiai szövetségese kell hogy maradjon Magyarországnak. A másik fontos szempont, hogy 100-120 ezer (legális, azaz regisztrált) munkavállaló él a szigetországban. Az ő érdekeik védelmében a magyar kormány mindent meg fog tenni - mondta a miniszter.

Lázár nem érti a tiltakozókat

Lázár János elmondta, hogy nem érti, mi folyik a Városligetben, miért tiltakoznak a Közlekedési Múzeumnál, hisz a kormány már rég lezárta az ügyet. A miniszter szerint az a kormány törekvése, hogy "a beteg fákat meggyógyítsák", növeljék a zöldfelületet és új épületeket építsenek - persze mindezt törvényesen. A zöldfelület növelése mellett épül egy raktározási központ, egy új színház, a magyar zene háza és egy mélygarázs is. Lázár azt sem érti, hogy miért nem tiltakoznak a Vidámpark lebontása miatt, ez egy hatalmas építkezési terület lesz.