Távozott a trojka Görögországból

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői vasárnap befejezték athéni tárgyalásaikat, és abban a meggyőződésben távoztak, hogy "a görög kormányzat elkötelezetten és eltökélten tevékenykedik a következő hónapban" - olvasható a három intézmény vasárnap kiadott közös közleményében.
MTI-Eco, 2012. augusztus 5. vasárnap, 17:18
Fotó: Napi.hu

A hármas küldöttség szeptemberben visszatér a görög fővárosba, folytatni a megbeszéléseket.

A közleményből - éppen mert utalás sincs rá - az is kiderül, hogy a márciusban odaítélt 130 milliárd eurós második EU/IMF mentőprogram felfüggesztése föl sem merült. Jelenleg ez - a program esetleges leállítása - a tőkepiacok legnagyobb aggodalma Görögország és az euróövezet jövőjével kapcsolatban.

A görög kormánnyal megvitatták azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, amelyek szükségesek a gazdasági növekedés és a versenyképesség helyreállítására, a fenntartható költségvetés biztosítására és a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom alátámasztására, összhangban az EU, az ECB és az IMF támogatta gazdasági kiigazító programmal - írták a közleményben.

Hírügynökségi értesülések szerint a felek egyelőre félretették a mentőprogram nehéz feltételeinek újratárgyalását, mert a nemzetközi hitelezők szerint a reformok lassítása nem segíti a program működését, másfelől most sürgősebb megtalálni a 2013-14-es költségvetésben esedékes kiadáscsökkentéseket. A görög kormány 11,5 milliárd eurós takarékosságot tervez, és a munkát szeptember elejéig be akarja fejezni - addig biztosan nem feszegeti a feltételek újratárgyalásának kérdését.

Az EU/ECB/IMF trojka mostani látogatásán főleg a különböző reformokról volt szó, például a privatizáció újraindításáról, az adószedés javításáról, egyes piacok és szakmák céhes rendszerének liberalizálásáról.

Augusztus végéig 3,2 milliárd eurónyi görög kormánykötvény jár le, és a törlesztésre az EU/IMF-program folytatása ad esélyt.

A második program keretében Görögország rendelkezésére áll további 34 milliárd euró: ez a 2010. májusban indított, 110 milliárd eurós első mentőprogram maradéka, mert az első programot a második kezdésekor, azaz idő előtt lezárták a felek.

HOZZÁSZÓLÁSOK