Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szerint Rosnerné Romenda Zsuzsanna távozása összefügg azzal, hogy május végén Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Polgárné Vida Juditot bízta meg egy évre az FT elnöki feladatainak ellátásával. Ezzel a lépéssel pedig Handó semmibe vette a törvényszék bíráinak véleményét, akik két fordulóban is a korábbi elnök, Fazekas Sándor újbóli kinevezését támogatták.

Az OBH-elnök az FT elnöki posztjára egymás után kiírt két pályázatot eredménytelennek nyilvánította, ami megnyitotta az utat Vida Judit határozott időre szóló megbízása előtt. Handó több alkalommal is (vissza)élt már ezzel az eszközzel, azaz eredménytelennek nyilvánította a bírósági vezetői pályázatot, majd hozzá kötődő bírót bízott meg határozott időre, aki később pályázat útján el is nyerte a vezetői posztot. Ezt a pályáztatási gyakorlatot több bíró és az Országos Bírói Tanács is kifogásolta - írja a Népszava.

Mivel az FT az ország legnagyobb bírósága, különösen fontos, ki vezeti. Fazekas hatéves elnöki mandátuma idén január 4-én járt le, s hiába pályázott kétszer is egyedüliként, Handó nem nevezte ki.

Január 5. óta a most távozó általános elnökhelyettes, Romenda Zsuzsanna teljes jogkörben vezette az FT-t, Vida Judit megbízásáig.

Vida, korábban OBH-elnöki biztosként dolgozott, mielőtt megbízott elnök lett. Az OBH-ba azután került, hogy egy plágiumügy miatt lemondásra kényszerült - épp az FT elnökhelyettesi posztjáról kellett távoznia - emlékeztet a lap.

Képünk forrása: Shutterstock