Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt egy évben közel 3300-szor ellenőrizték a taxisokat a BKK ellenőrei. A szigszalagos módszer a múlté, de az esetek 70 százalékában (2400 esetben) így is találtak valamit. A portál szerint összesen kilenc ellenőre van a BKK-nak, további egy ember pedig a munkát szervezi. Az adatokból pedig kiszámítható, hogy naponta egy évben nagyjából 1 ellenőrzés jut egy emberre.

A feltárt taxis szabálytalanságok jellemzően a hagyományos trükközések: például az, hogy az utassal a hatóságinál magasabb árat fizettettek, egy-egy útra fix tarifát alkalmaztak. De volt, aki pörgette az órát, valamint direkt rosszul adott vissza a nagy címletű bankjegyből.

Problémákat tapasztaltak a drosztok használatával - például engedély nélkül vagy a hozzájárulás megfizetése nélkül álltak oda. Gyakori volt az is, hogy érvényes taxivezetői igazolvány nélkül szállított valaki utasokat. A két szabálytalansággal mintegy 1050-szer találkoztak. Míg több mint 200 esetben az érintettek megtagadták az ellenőrzést.

Ezek alapján a BKK majdnem 2700 intézkedési indítványt küldött a hatóságoknak. amelyek többször együtt razziáznak a közlekedési céggel. Hogy abból hány esetben lett büntetés, azt a közlekedési cég nem tudja.

A régi bevett hiénamódszerek közül - például a tavaly megismert szigszalaggal megtoldott hatósági ár - már nem jellemzőek. De a ferihegyi repülőtérnél még belefutottak olyan jelenségbe, hogy a drosztokról elkergetik egymást a taxisok.