Márta István elmondta: a 18. Művészetek Völgye Fesztivál tíznapos programsorozatának teljes költségvetése 185 millió forintot tesz ki, s az összeg 90 százaléka "együtt lesz", ha az egyik legnagyobb hazai cég támogatása is biztossá válik, ami 90-95 százalékban már annak is vezető - tette hozzá. Megjegyezte: ha a művészek közül sokan nem fél- vagy negyedgázsiért lépnének fel, s nem fizetnék többen is maguk a szállásukat, akkor a költségvetés akár több százmillió forintra is emelkedhetne.

Márta István szerint az úgynevezett dologi kiadások (a színpadok és technikai eszközök, valamint orvosi és mentőügyeletek biztosítása, a rendezők, az őrző-védők fizetése és a száznál több mobil vécé felállítása) a költségvetésnek legalább a 60 százalékát jelentik.

Az igazgató tájékoztatása szerint a hat Balaton-felvidéki településen - Kapolcs, Monostorapáti, Öcs, Pula, Taliándörögd és Vigántpetend - részt vehetnek az érdeklődők összesen mintegy 170 koncerten, 60 színházi előadáson, 30 filmvetítésen, 80 kiállításon, mintegy 100 gyermekműsoron és még számos más programon. A fesztivál ideje alatt jelenik meg a Tájak, korok, múzeumok sorozat keretén belül a Művészetek Völgye falvai című, fotókkal gazdagon illusztrált könyv is.

Újdonság az is, hogy Örökségvölgy elnevezéssel több napon át és több programon mutatják be - összefogva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal - a Művészetek Völgye természeti és építészeti értékeit, s egyéb örökségkincseit - mondta az igazgató. Tájékoztatott arról is, hogy Moldvából és Gyimesből 50 tagú csángó tánccsoportot és népzenészeket várnak. Hozzátette: kuriózumnak számít majd az is, hogy a Krétakör Színház a taliándörögdi - már használaton kívüli - műholdadó-vevő állomáson tart Ufóbázis címmel előadásokat.

"Sok ínyencség és újdonság lesz idén a programokban" - hangsúlyozta a fesztivál igazgatója. Elmondta: a pénteki 16.30 órai megnyitót követően Kapolcson például koncertet ad a katolikus templomban a Custos Consort együttes, a Malomszigeten a szentesi Horváth Mihály Gimnázium ex-drámatagozatos diákjai rendeznek utcaszínházat, a Malompart vendéglő Jazzszínpadán pedig a budapesti Jazzpression és az orosz Volkov Trió lép fel.