Hétfőn a tejtermelők figyelemfelhívó demonstrációt tartanak Budapesten tehénvonultatással, azt követően petíciót nyújtanak át a Nébih elnökének. A szervezet szerint a hivatal az elmúlt években is sokat tett az ágazat tisztaságának védelméért, és továbbra is nyitott a szereplők javaslataira, mivel "mindenki érdeke a kiváló minőségű, biztonságos hazai termékek és a magyar munkahelyek védelme".

A hatóság rendszeresen vizsgálja a tisztességtelen forgalmazói magatartást a tejpiacon, az elmúlt négy évben csaknem négytucat ilyen irányú ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ezek során 15 alkalommal állapítottak meg jogsértést, és több mint 96 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki, megvédve mind a tisztességes forgalmazók, mind pedig a vásárlók érdekeit.

Masírozhatnak a tehenek a fővárosi utakon

Tudomásul vette a rendőrség a tejtermelők április 4-i, budapesti demonstrációját - közölte korábban az agrárszektor.hu Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) válaszát. Így az alacsony tejfelvásárlási árak és az árletörő hatású importdömping ellen tiltakozó állattartók teheneket hajthatnak majd a fővárosi utakon.

Rendszeresek az élelmiszer-biztonsági célellenőrzések is, a tej- és tejtermékekre fókuszáló kiemelt akciók során két és fél év alatt mintegy 310 tonna alapanyagot, félkész- és készterméket foglaltak le az ellenőrök, többek között higiéniai problémák, lejárt fogyaszthatósági idő, illetve ismeretlen eredet miatt.

A Nébih a piacszerzésben is segíti a magyar tejfeldolgozó létesítményeket és a hozzájuk kapcsolódó tejtermelő gazdaságokat, a hivatal elsősorban az export auditokra történő felkészülésben és az ellenőrzések lefolytatásában nyújt szakmai támogatást.

A tájékoztatás szerint a Nébih kiemelt figyelmet fordít az ágazati szereplőkkel való együttműködésre, a partnerségre, az információk és tapasztalatok kölcsönös megosztására. A sikeres partneri kapcsolat kiváló példája a Tej Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal végzett közös munka, amelyet február elején együttműködési megállapodás formájában is megerősített a két szervezet.

Az FM támogatja a tejtermelőket

(MTI) - A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatja és egyetértéséről biztosítja azokat a tejtermelőket, akik tiltakoznak az európai tejpiaci válság miatt kialakult önköltség alatti árak ellen. A tárca z FM tájékoztatása szerint az eddigi támogatási és piacszabályozási kormányzati lépések az Európai Bizottságnál mind azt a célt szolgálják, hogy tejet termelni kiszámítható módon, jövedelmezően lehessen. Emellett pedig a hazai fogyasztók egészséges, biztonságos magyar tejet, tejtermékeket fogyasszanak.