A parlament honlapján megjelent törvényjavaslat újra szabályozza a járművek átalány termékadóját, amelyet a forgalmazóknak kell megfizetniük az akkumulátorok, gumiabroncsok, a kenőolaj és az elektronikai berendezések után. Ebből a pénzből fedezi az állam a hulladékká vált járművek környezettudatos megsemmisítését, illetve újrahasznosítását. A forgalmazóknak azért előnyös az átalány termékdíj, mivel így nincs vita az adóhatósággal arról, hogy melyik veszélyes anyagból mekkora tömegű mennyiség van az adott járműben.

Az új szabály szerint a dízel motoros járművek átalány termékdíja 17 ezer forint. Ugyanakkor megmarad a hengerek űrtartalmához kötött átalány díj is, amely a legkisebb, legfeljebb 1500 köbcentis kocsiknál 5 ezer, míg a 2 ezer 500 köbcenti felettieknél 7 ezer forintot jelent.

A buszokra is megjelent az átalány, 7 ezer forintos összeggel. Az áruszállító járművek is újonnan kerültek fel a listára. Így a terepjáró áruszállítók után 35 ezer, a legfeljebb 5 tonna össztömegű áruszállítók után pedig 8 ezer forint az átalány termékdíj. Az 5 és 20 tonna közötti össztömegűekre 27 ezer, míg az ennél is nehezebbekre 38 ezer forint átalányt állapít meg a javaslat.

Változatlan marad a benzines kocsik 4 ezertől 7 ezer forintig, és a motorkerékpárok 1 ezertől 3 ezer forintig tartó - a hengerűrtartalomtól függő - termékdíja. Az elektromos autók után is marad a 7 ezer forintos tarifa.

Az indoklás szerint az átalány díj kiterjesztésével csökken a forgalmazók adminisztrációs terhe és megszűnnek a jogértelmezési problémák.

Másik újdonság a törvényjavaslatban az, hogy a biológiailag lebomló hulladék zsákokra a jövőben nem kell ráírni, hogy az lebomló jellegű. Így a festék vegyi anyaga sem károsítja a környezetet, viszont megnyílik az út a visszaélések előtt. Ezt kiküszöbölendő az ezt forgalmazó cégeknek nyilvántartást kell vezetniük ezekről a zsákokról, továbbá adatszolgáltatási kötelezettséggel is jár a változás.