A fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében a kereskedelemben nem használható a "növényi tej" kifejezés, és nem nevezhető növényi tejnek a pl. zab, rizs, szója alapú ital sem, viszont kivételként engedélyezett a "kókusztej" megnevezés.

Tehát a hatályos jogszabályok kizárják, hogy bármilyen olyan terméket, amelyikben valamelyik tejalkotó elemet - fehérjét, zsírt - nem tej eredetű anyaggal pótoltak (pl. növényi zsírral), a fogyasztót megtévesztő módon, a tejtermékekre jellemző megnevezéssel lehessen illetni. Amennyiben a termék növényi zsiradékot tartalmaz, abban az esetben nem szerepelhet a termékmegnevezésben és még a termékkategóriában sem a "tej", "tejszín", "tejtermék", "sajt" kifejezés - írja a hatóság az "Ételt csak okosan" oldalon.

A tej (ami állatfaji pontosítás nélkül tehéntejet jelent) jellegzetes összetevői okán - tejfehérje kazein, illetve tejcukor laktóz - szerepel az allergén listán, így az érzékenyek embereknél a tej, tejtermékek fogyasztása fokozott odafigyelést kíván.

Valójában, a helytelenül növényi tejnek hívott italok, a fogyasztók ezen problémájára kínálnak egyfajta megoldást.