A tejhamisítás teljesen szokványossá vált

Rengetegféleképpen hamisítják már a tehéntejet, már rég nemcsak felvizezéssel növelik a mennyiséget. Sokszor kecske- és juhtejet elegyítenek tehéntejjel. Az átverés kiterjed már a sajtokra, a vajakra, de még a szójatejre is.
Szabó Dániel, 2020. május 17. vasárnap, 07:43
Fotó: Getty Images

A kecske- és tehéntejet egyaránt felhasználják a másik termék hamisítására, de már a bivaly- és a szójatejben sem lehet bízni. De már csalnak a tejsavóval és a zsírsavakkal is. Többnyire a cél az, hogy feljavítsák, vagy felhígitsák az eladni kívánt terméket, de végül a fogyasztó jár rosszul.

A tej vizezése megváltoztatja annak elektrolit-koncentrációját, vagyis vízoldható sótartalma csökken. Ezért a vizezést só hozzáadásával próbálják elfedni, a tej zsírtartalmának megnövelése céljából pedig bizonyos esetekben étolajat és detergenseket alkalmaznak - idézi a Laboratórium.hu a független laboratóriumokat működtető WESSLING Tudásközpont tudományos szaklapja alapján. A legtöbbször a hamisítókat könnyen lefülelik az ellenőrzések: sűrűségméréssel, fagyáspont-ellenőrzéssel vagy a zsírtartalom meghatározásával ellenőrizhető, bizonyos esetekben (tisztító szerekkel, egyéb szennyezőanyagokkal való szennyezés alkalmával) azonban a szennyezett/fertőzött tej érzékszervi úton is vizsgálható és megkülönböztethető a jó minőségű terméktől.

A tejhamisítás annyira általánossá vált, hogy bevett gyakorlatként hivatkoznak egy magyar kutatás szerzői a folyamatra: a tehén- és a bivalytej, illetve a tehén-, a kecske- és a juhtej elegyítése világszerte általános, de az Európai Unió élelmiszerjogi rendszerében ezek mind hamisításnak számítanak. A tehéntejet a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják, azonban gyakran előfordul az is, hogy az egyébként kiváló minőségű kecsketejet vízzel vagy tehéntejjel elegyítik. A bivalytejjel például azért csalnak, mert olcsóbb felütni tehéntejjel, miközben a felvásárlási ára magasabb, lévén ebből készül a mozzarella.

A növényi tejeket is gyakran használják az állati eredetű termékek felhigítására: ennek oka, hogy a fejlődő országokban a vízhiány nehezíti az állattartást, de a szója kevesebb vízzel is működik. Az ilyen csalást ugyan fel lehet ismerni a laborokban, mert a tejhez kevert szójafehérje kimutatható, de ízre már nehezebb dolga van a fogyasztóknak. 10-20 százalék szójatej tehéntejhez történő keverése nem változtatja meg sem a joghurt, sem a sajt organoleptikus tulajdonságait. (Viszont más kutatások szerint fordítva is csalnak, vagyis a növényi tejekhez is adnak tehéntejet, ha az olcsóbb, mint mondjuk szójából gyártani.)

Jelentős mennyiségben hamisítják a tejből készült rendkívül drága sajtokat: ezek minősége sok esetben meg sem közelíti az esetenként több évig érlelt, a vásárlók által ismert, keresett és szeretett sajtokét.A napjainkra megnövekedett sajtgyártás és -fogyasztás következtében megnőtt az előbbi során az üzemekben visszamaradó tejsavó mennyisége is, amelynek elhelyezése és felhasználása gyakran nehézségeket okoz. A savóból készült savópor lényegesen olcsóbb, mint a soványtejpor, felhasználása azonban a magas tejcukor-tartalom miatt korlátozott. A világon sok helyen az édes tejszínből készült vaj gyártása után visszamaradt írót por formájában keverik a soványtejporhoz; ennek kimutatására a szakemberek többféle módszert is kidolgoztak. A hamisítás ténye nyomon követhető például a savófehérje-frakció és a tejsav mennyisége alapján - írja a szakportál, amely szerint a tejzsírt (amelyik az egyik legdrágább zsiradék), egyéb olcsó zsírokkal helyettesítik a világon szinte mindenhol.

A koronavírus-járvány miatt egyébként világszerte drágulhatnak a tej- és tejtermékek, de a klímaváltozás is felfelé hajtja az árakat.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

AsAssin69, 2020.05.28 21:02

Ekkora ordas nagy baromságokat összeírni kész tényként, nemcsak felelőtlenség, hanem veszélyes is. Ez a cikk elkerül egy tejtermék gyártó céghez, akár bírósági ügy is lehet belőle. Amúgy Znojmo jól írja, rendkívűl szigorúa minőségbiztosítás, nemcsak a tejiparoknál, hanem az élelmiszer boltoknál is. Van igazságalapja abban, hogy használnak növéhyi zsírt, de szigorúan meg kell különböztetni ezekket e termékeket.. Ilyen például a farmföl. Ez nem tejföl. Amire az van írva, hogy tejföl, az kizárólag beállított zsírtartalmú tejszínből készül. Azok az italok, melyek reggeli ital, vagy harmatfriss néven futnak, szintén nem tisztán tej, hanem tartalmaz tejalapú egyéb anyagot, mint pl permeátum, ami az ultraszűrésből keletkezik... Amire az van írva, hogy tej.. ismnétlem TEJ az kizárólag beállított zsírtartalmú tejet tartalmaz. A beállítás nem víz hozzáadásával történik, hanem tejszín kinyerésével. Ez is ősi technológia, hiszen a középkorban is így készűlt a vaj, és a tejfel :P Szóval aki ilyen baromságok leírására vetemedik, az nem ártana ha szakemberektől tájékozódna, és nem lejáratna szakmákat. Maradok tisztelettel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.17 23:06

Az Aldi és a Lidl népének jó lesz a tehenet sosem látott 150 forintos lötty is.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.05.17 11:41

@gondolkoggyunk: Hát aki 2 gy-vel is tud gondolkodni az naon ügyes csávó lehet:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.05.17 11:30

Ma már senkiben sem lehet megbízni, ezért valószínűleg óriási igény lenne házilagos minőség-tesztekre (nem csak tej, hanem számos élelmiszer, ivóvíz, stb), de aki ilyet dobna piacra, azt valószínűleg még aznap baleset érné ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.05.17 09:46

Ha valaki ezek után nem iszik tejet, rosszul teszi. Nem olyan egyszerű manapság tejterméket hamisítani, régen gyakrabban megtették. 100 éve az ellenőrök jódos üveggel a zsebükben járták a piacokat. egy csepp a tejfölbe és a kofa készíthette a büntetéspénzt m a liszttel való tejfel sűrítésért. Nagyapám mesélte, hogy volt paraszt akitől nem vették meg a tejet, mert állandóan vizezte, de azért néhány falubelinek simán eladta, főleg nadrágos embereknek(tanító, tisztviselő)
A tej ellenőrzés mai módszerei kiválóak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html