Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Március közepe óta 135 forintért adja akciósan a szlovák tartós (uht) tejet a Penny Market. A boltlánc ezzel a lépésével kiakasztotta a magyar tejfeldolgozókat és kereskedőket. Ez az árszint ugyanis a mostani piaci körülmények között nehezen indokolható. A boltlánc szerint hiány volt magyar tejből, ezért kellett a szlovákot betenni a kínálatába, viszont azóta rendre támadják a társaságot.

Győrffy Balázs kamaraelnök egy pénteki rádióinterjúban arról beszélt, hogy képtelenségnek tartják a német üzletlánc lépését, hogy a Szlovákiából importált, literenként 135 forintért árult tejének minősége megfelelő legyen. Ez az összeg a kamara számításai szerint még a beszerzési költséget sem fedezi.

Amennyiben a Penny nem hagy fel az efféle árképzéssel, az agrárkamara újabb eszközöket keres majd a tiltakozásra - tette hozzá.

Pillanatnyilag van Magyarországon annyi tej, amivel a belső fogyasztást ki tudják elégíteni - szögezte le.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a műsorban elmondta, jó üzenet az a nagyon erős termelői összefogás, amely megvédi a magyar tejágazat érdekeit, a magyar kormány ebben 100 százalékban a termelők mellett áll. A magyarországi tejtermelés annak ellenére is sikeres ágazat, hogy az elmúlt időszakban az orosz embargó és az európai uniós tejkvóta-rendszer kivezetése egyaránt komoly nehézséget okozott a gazdáknak - tette hozzá Feldman.