Tejterméket hívott vissza a hatóság - allergiásokra veszélyes!

Az 500 grammos belga Vegan Protein nevű termékben laktoproteint mértek, a termék jelölésén azonban nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, így az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján hétfőn.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 27. hétfő, 21:39
Fotó: Pixabay

A hivatal erről az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült.

A Nébih azt javasolja, hogy a vaniliás macaron ízű, 2020. júliusi minőségmegőrzési idejű, a Medix Laboratoires (Belgium) által gyártott 500 grammos Vegan Proteint (RASFF referenciaszáma 2018.2351) a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el - idézi az MTI.

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.

A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek - ismerteti a Nébih.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.28 01:31

Trashmen: Bird is the Word

https://www.youtube.com/watch?v=9Gc4QTqslN4
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.08.27 22:47

ez éppen ,hogy nem tejtermék, elvileg semmi köze a tejhez, ezért vegán protein a neve.

csak mégis volt benne tejfehérje.

amúgy senkire sem veszélyes, csak a föld azon néhány lakójára, akik tejfehérje allergiában szenvednek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html