Városok tűnhetnek el az olimpiai térképről

A klímaváltozás alaposan átírhatja a téli olimpiák térképét. A Nemzeti Olimpiai Bizottság "klímapozitív" városokat szeretne.
Csernátony Csaba, 2020. június 22. hétfő, 09:48
Fotó: MTI/EPA

A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog azoknak a helyszíneknek a száma, amelyek alkalmasak téli olimpia megrendezésére. Harminc év múlva az eddigi 19 házigazdából 10 már nem tudna otthont adni a téli olimpiának, 2080-ra ez a szám hatra olvad - idézi az MTI az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz oldalt.

A szakportál szerint a 2014-es szocsi játékok szokatlanul enyhe körülmények között zajlottak, és alpesi síben a lassú, nedves, nehéz havon a dobogósok többsége az első tíz indulóból került ki, mivel a mezőny elejére sorolt versenyzők egyértelmű előnyben voltak vetélytársaikkal szemben, akikre már kedvezőtlenebb hóviszonyok vártak.

Így a 2010-es vancouveri olimpiához képest öt százalékkal kevesebben értek célba alpesi síben, hódeszkában és szabadstílusú síben, és kilenc százalékkal többen sérültek meg.

A klímaváltozás hatására a Nemzetközi Olimpiai Bizottság márciusban bejelentette, hogy 2030-tól minden rendező városnak "klímapozitívnak" kell lennie, ami a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére, illetve hosszú távon a minimálisra szorítására vonatkozik. A 2022-es téli játékokat Peking, a 2026-osat pedig Milánó és Cortina d'Ampezzo rendezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK