Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint a nyugdíjprémiummal és az emeléssel kapcsolatos tájékoztatás kritikán aluli volt. Némethné Jankovics Györgyi azt mondja: sok nyugdíjas azért érezheti, hogy kevesebb pénzt kapott, mert az ezzel kapcsolatos tájékoztatásokat a 120 ezer forintos átlagnyugdíj alapján számolták ki. Aki ennél kevesebb nyugdíjat kap, az novemberben sem kapta meg a 24 ezer forint körüli az összeget.

A nyugdíjasok ráadásul novemberben megkapták egy összegben az egész évre járó emelést, így decemberben pluszban már csak az Erzsébet-utalvánnyal számolhatnak - írja az atv.hu.

Én úgy gondolom, hogy a tájékoztatás az minősíthetetlen volt ezzel kapcsolatban - véli Némethné Jankovics Györgyi, aki szerint "egy 2,5 milliós populáció megérdemelte volna azt, hogy tisztán lásson, hogy tudja azt, hogy mit kap, és hogy mennyiért. Egyenként, és nem átlagosan."

Akinek tehát például 100 ezer forint a nyugdíja, novemberben megkapta az inflációs kompenzációt, vagyis az egy hónapra számított 0,8 százaléknyi emelés 12-szeresét - amely 100 ezer forint esetén 9600 forint -, plusz a 12 ezer forintos maximális nyugdíjprémiumot. Így novemberben 100 ezer forint helyett 121 600 forintot hozhatott a postás.

Az atv.hu idézi Farkas András nyugdíjszakértőt is, aki elmondta: mivel a havi 0,8 százalékos emelést egy összegben odaadta az állam novemberben, aki 100 ezer forintos nyugdíjat kapott eddig, az decemberben is csak ennyit kap majd, plusz a 10 ezer forintos Erzsébet utalványt, amelyet a tavalyi évhez hasonlóan idén is megad a kormány, karácsonyra.

Farkas szerint érezhető nyugdíjemelés januártól lesz, mert 0,8 százalékkal megemeli a folyósítás előtt a januári nyugdíjak összegét, az így megemelt összeget még egyszer megemeli a kötelező, jövő évi emelés mértékével, ami már három százalék a már ismert törvény szerint.

Vagyis az, aki eddig 100 ezer forintos nyugdíjat kapott, januártól havonta megkapja az idei évből adódó 0,8 százalékos emelést - ami 800 forint plusz -, valamint az infláció miatti 3 százalékos emelést, amely 100 ezer forint esetében 3024 forintot jelent. Így az idei 100 ezer forintos nyugdíj jövőre 103 024 forint lesz.

(Fotó: Shutterstock)