Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A megelőző negyedévi 110,4 milliárd forintról 115 milliárd forint közelébe emelkedett a kórházak összes tartozása a tavalyi utolsó negyedévben. A lejárt kötelezettség 2,3 milliárd forinttal, 48,7 milliárdra nőtt, az összes szállítói állomány a harmadik negyedévi 83,1 milliárdról év végére 90,4 milliárdra, a fizetési határidőn túli szállítói tartozás 42,9 milliárdról 45 milliárd forintra gyarapodott.

 

Kép: Napi grafikonok

A Magyar Államkincstár (MÁK) január végi adatai szerint az adatközlő intézmények bő 30 milliárd forint tartozásállományról számolnak be a gazdasági társaságok és az egyetemi klinikák nélkül. A teljes összeg − az államtitkárság év végi nyilvántartásával összevetve − ennek több mint a duplája is lehet, akkor is, ha a 26 milliárd forint konszolidációs összeget teljes egészében adósságrendezésre fordították az intézmények.

A jelenlegi struktúrában az intézmények nem képesek finanszírozni az érvényes szolgáltatáscsomagot − mondta a Napi Gazdaságnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint ha nem kerül pluszpénz a rendszerbe, akkor el kell dönteni, hogy a szolgáltatáscsomag vagy az intézményrendszer szűküljön.

A kórházak egy évvel ezelőtt 11 milliárd forint adóssággal fordultak az új évbe, a 2012 végi 45 milliárdos lejárt tartozásállomány pedig a 26 milliárdos konszolidációval korrigálva is tetemes növekedést jelent. A pontérték-finanszírozás négy éve nem emelkedett, illetve a kórházaknak kellett kigazdálkodniuk a minimálbér és az áfaemelés, valamint az árfolyamváltozás terheit is − tette hozzá Rácz.

Az adósságállomány kétéves alakulása szerint a rendszer csődben van, az adatok azonban mélységükben vagy struktúrájukban sem átláthatók. Száz kórházból a MÁK összesítésében csak 26 közölt folyamatosan adatot, ötvennégy intézménynél pedig csak a kezdő adatot tüntették fel. Az adatok alapján az elmúlt két évben két és félszeresére nőtt az adósságállomány, túllépve a kéthavi finanszírozás mértékét, vagyis a havi bevételek rendszerszinten nem fedezik a kiadásokat. A Semmelweis-terv bevezetése, a funkcióváltás és a teljesítményvolumen-korlátok újraosztása óta a megyei kórházak ötöde, illetve a városi intézmények 40 százaléka gyakorlatilag csődben van adósságállománya alapján. A tavaly év végi 115 milliárd forint adósságállomány a fekvőbeteg-kassza egyharmadát jelenti, az adósság újratermelődésének megállításhoz pedig további évi 45-50 milliárd forintra lenne szükség.